Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Kolike će gubitke banke zabilježiti zbog grčke krize?

image
Na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, dok je euro oslabio, jer ulagače ponovno zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, nakon što su smanjeni kreditni rejtinzi Španije i nekolicine europskih banaka. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu cijene...
...dionica pale više od 1 posto.

Berzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji oslabili su između 0,2 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,8 posto.

Agencija Standard & Poor's smanjila je jučer navečer dugoročni rejting Španije s 'AA' na 'AA-', zbog slabih privrednih izgleda te članice eurozone, visoke nezaposlenosti, velikih dugova privatnog sektora i rizika s kojima su suočene tamošnje banke.

Agencija Fitch smanjila je dugoročni rejting švicarskog UBS-a, te poručila da je, zbog privrednih i izazova na financijskim tržištima, na provjeru stavila sedam drugih europskih i američkih banaka zbog mogućeg smanjenja rejtinga.

To je ponovno oživjelo zabrinutosti ulagača u vezi europske dužničke krize, a nije ih umirilo ni to što je slovački parlament jučer, u drugom glasanju, podržao zakon o jačanju europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), čime je završen proces potvrđivanja tog zakona u svih 17 članica eurozone.

U Europi u posljednje vrijeme jačaju napori usmjereni na stabilizaciju bankarskog sektora i smanjenje šteta od dužničke krize, no cijena da bi se to postiglo mogla bi predstavljati rizik za euro i rast privrede eurozone, kažu analitičari.

„Europa je suočena s još puno prepreka. Još nema odgovora na pitanje koliki bi bio iznos dokapitalizacije europskih banaka i kolike će gubitke te banke zabilježiti na grčkim obveznicama“, pišu stratezi Credit Agricole u bilješci klijentima.

Zbog toga je jutros na valutnim tržištima euro pod pritiskom. Kurs europske prema američkoj valuti kreće se oko 1,3775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3805 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 106,40 na 106,05 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo s jučerašnjih 77,10 na 76,90 jena.

Nakon što je jučer pala za 1,3 dolara, terminska cijena nafte na berzi u New Yorku jutros se stabilno kreće oko 84,20 dolara po barelu.


Biznis.ba / Fena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου