Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Београд

Влага нагриза живопис Вождовачке цркве

Храм светог цара Константина и свете царице Јелене обележиo век постојања. – Следеће године требало би да буде изграђена ограда око порте, као и паркиралиште, а поводом стогодишњице освештана је нова парохијска сала
Зуб времена је учинио своје Фото Д. Јевремовић
Црква светог цара Константина и свете царице Јелене на Вождовцу, један од најстаријих београдских храмова, недавно је обележила век постојања. Патријарх Иринеј уручио је Срђану Марјановићу, златару и добротвору ове цркве, Орден Светог Саве, као и пет похвалница – грамата заслужним верницима. Нова парохијска сала, чија је градња почела пре три године, а налази се у порти, освештана је на дан обележавања стогодишњице храма када је у њој одржано и предавање професора Радомира Поповића о цару Константину.
– У објекту који ће моћи да прими стотинак људи убудуће ћемо организовати предавања, али ће кутак бити на располагању и верницима. Градња је трајала три године јер у време економске кризе није било једноставно пронаћи новац. Сала је живописана и дело је Војислава Луковића, академског сликара. У надоградњу парохијског дома и изградњу сале уложено је око 100.000 евра – каже Недељко Марјановић, старешина вождовачке цркве.
Сем живописа, простор тренутно краси и икона Богородице Јерусалимске, коју је нажалост начео зуб времена, па је из храма пресељена у салу. У управи цркве истичу да ускоро почиње рестаурација старе иконе.
Када ће почети обнова кровне конструкције, која већ извесно време прокишњава и немилосрдно нагриза живопис унутар храма, старешина за сада нема одговор.
– Кров је покривен поцинкованим лимом који је већ двапут префарбан, али ни то не помаже.Живопис Милића од Мачве, академског сликара, израђен пре двадесетак година, влага увелико нагриза, тако да би кров требало што пре прекрити бакром – истиче старешина храма, додајући да би следеће године требало да буде постављена нова ограда око порте, а у плану је и паркиралиште.
При Вождовачкој цркви постоје четири парохије и два ђакона који посећују више од 2.000 домова. Верници из свих крајева града хрле како би се поклонили омофору светог Василија Острошког који је цркви пре више од четири деценије поклонио митрополит црногорско-приморски Данило.
– Честицу је пронашла царица Јелена, мајка цара Константина, па је патријарх Герман одлучио да нашем храму подари драгоценост која се сада чува у већем крсту – истиче Недељко Марјановић.
М. Р. Б.
објављено: 10.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες