Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Opremljena vikendica na Divčibarima 600 evra kvm, cene pale 25-50 odsto

četvrtak, 20 oktobar 2011


Veliki broj nekretnina na Divčibarama ponuđen je na prodaju, ali kupaca nema. Posle ekspanzije građevinarstva na ovoj planini, ispostavilo se da je gradnja bila neprofitabilna pa je veliki broj vlasnika novih vikendica poželeo da ih proda, ali tek se za svaki 15. oglas javi neki kupac.
nekretnine-pad
Zbog toga su i cene u poslednje četiri godine pale za 25 do 50 odsto, pa se za placeve kreću od 700 do 2.500 evra po aru, dok se vikendica sa nameštajem i placem može kupiti za 600 evra po kvadratu.

Za neku od 400 divčibarskih vikendica pak niko se više i ne raspituje, iako su cene kvadrata pale za četvrtinu. "Potencijalni kupci se interesuju isključivo za placeve u centru, koji su u potpunosti infrastrukturno opremljeni. Vlasnici to zemljište prodaju po ceni od 2.000 do 2.500 evra ar, ali niko nije zainteresovan da plac po toj ceni kupi", kaže Dragan Drobnjaković, agent prodaje u valjevskoj agenciji Bonafides nekretnine.

Ovaj agent kaže da se više isplati kupiti celu vikendicu sa placem, nego sam ulaziti u proces gradnje. On navodi primer da se vikendica od 70 kvadrata, sa sve nameštajem i 10 ari placa, može pazariti po ceni od 600 evra kvadrat.

Prenaduvane cene

Pre četiri godine, kada je na Divčibarama počeo 'talas' prodaje placeva i gradnje vikendica i apartmana, kako podsećaju trgovci nekretninama, cena zemljišta u centru išla je i do svih 4.000 evra za ar, dok je maksimalna cena kvadrata vikendica bila 1.000 evra.

Najviše kupaca, pojedinaca ili firmi bilo je iz Beograda i gradova Vojvodine. Jedan broj njih započeo je svoje investicije, tako da su na nekolicini divčibarskih placeva postavljeni temelji budućih objekata, ali kako pričaju meštani, “građevinaca da nastave gradnju nema već godinu dana”.

Umesto njih, u centru Divčibara oblepljeno je na desetine oglasa vlasnika placeva i vikendica koji su te nekretnine pazarili koliko pre dve godine, a sada ih prodaju navodeći da je zemljište opremljeno strujom i vodom, ili da su kuće legalizovane.

Jedan od vlasnika vikendice na Divčibarima kaže da je ovo mesto 'mrtvo još od 2007., kada se masovno kupovalo i gradilo. Cene nekretnina su tada prenaduvane, tržište je sada prezasićeno, a ispostavilo se da su očekivanja da će ovde doći investitori da grade hotele ili sportske terene i da će turizam eksplodirati bila potpuno nerealna. Sada vlasnici, naročito placeva u centru, ne žele da spuste cene kako bi koliko-toliko izvukli uloženi novac, ali kupaca nema.

Loša infrastruktura

Divčibare jedine na području grada nemaju ni Mesnu zajednicu, jer nema dovoljno ljudi. Već mesec dana zatvorene su obe benzinske stanice, u samom mestu i u Ražani, jer nema prometa. Pre nekoliko dana, zbog toga, zatvorena je jedina prodavnica mešovite robe, prethodno i mesara, tako da su spali na tri trafike. Lasta je ukinula autobus u 18.30, ostao je samo Evropin autobus sa polaskom u 16.30, pa ko ga ne 'uhvati' tad, do Valjeva će morati peške jer će teško nekog ustopirati. Zdravstvena ambulanta ne radi petkom, subotom i nedeljom, apoteka radi jednom sedmično.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...