Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Putem manastirskih staza i planinskih venaca

Ukoliko do sada niste imali prilike da uživate u lepotama centralne Srbije, pravo je vreme da vas portal www.Srbija.SuperOdmor.rs provede kroz najlepše krajeve srca naše zemlje - velelepne planine, gradove Kragujevac, Kraljevo, Valjevo, Šabac, ili predivne manastire koji vekovima krase ovo područje.
Gledićke planine
Vaš vodič kroz Srbiju, www.Srbija.SuperOdmor.rs predlaže da za početak obilaska na mapi pronađete manastir Dračan posvećen Svetom Nikoli koji se nalazi na samo deset kilometara zapadno od Kragujevca, a podignut je davne 1734. godine.
 

Gružansko jezero
Živopis potiče iz 1975. godine, dobro je očuvan i smatra se jednim od najboljih iz ovoga kraja. Jednostavnim klikom na sajt www.Srbija.SuperOdmor.rs možete se upoznati sa bajkovitom okolinom Kragujevca, gde se proteže Gružansko jezero koje zahvaljujući svom položaju, prostranstvu i pitomim obalama poseduje izuzetne uslove za sportski ribolov.
Koštunići
Ako ste ljubitelji banjskog turizma, možete uživati u Banji Gornja Trepča koja je ušuškana u blizini Čačka, na šumovitim padinama planina Bukovik i Vujan, na nadmorskoj visini od 460 metara. Za najlepšu banju u Srbiji važi Mataruška banja koja se nalazi u okolini Kraljeva. Posebno prijatan izgled banji daju brojni parkovi i šetališta sa puno zelenila. Pored puno različitog rastinja park poseduje i Ginko Bilobu koja je doneta sa Labradora, banja poseduje i uređenu plažu na obali Ibra.
 

Budite i vi promoter Srbije

Ne zaboravite da nam šaljete vaše opise, fotografije i zanimljivosti svoga kraja i tako i vi doprinesete promociji naše zemlje na sajtu www.Srbija.SuperOdmor.rs .
 
Za najbolje fotografije zadužen je foto-konkurs “Moja Srbija”, tako da će sajt www.SuperOdmor.rs nagraditi najbolje fotografe, a ostale zanimljive informacije ili nešto što smo izostavili podelite sa nama na našem novom portalu www.Srbija.SuperOdmor.rs .

 
Mataruška banja
Prilikom obilaska Šumadije, idealno putovanje bilo bi kroz Gledićke planine. Pružaju se u dužini od 35 kilometara između Lepenice na severu, Gruže na zapadu, Levča na istoku i Zapadne Morave na jugu. Gledićke planine spadaju u red najviših i najdužih planina u Šumadiji, a ime su dobile po selu Gledić. Bogate su šumom, izvorima, pašnjacima, klisurama i brojnim rečicama i potocima...

Još jedan biser centralne Srbije i Hadži-Prodanova pećina udaljena 7 km od Ivanjice. Dobila je ime po Karađorđevom vojvodi koji je u ovoj pećini sklanjao zbegove. Avanturistima će biti posebno interesantna jer predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Pored predivnih dvorana sa stalagmitima i stalaktitima, u pećini su pronađeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Centralna Srbija može se pohvaliti i prvim i jedinim ekološkim selom u Srbiji: etno-selom Koštunići. Prirodu ovog kraja još nisu dodirnule blagodeti civilizacije, tako da je sve iskonski čisto, a ljudi su učinili mnogo da se kroz Koštuniće ne može u žurbi proći. Ovde se nalazi i etno-kuća sa tkaljama, pletiljama i veziljama čije rukotvorine već odlaze u svet, Prodanovića magaza, stara više od 120 godina, sada etno-muzej i stalna postavka slikara Bože Prodanovića... Takođe, ovde možete videti i istorijski muzej posvećen kolubarskoj bitci i legendarnom generalu Živojinu Mišiću

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....