PITOMI kesten je simbol jeseni, dijetalna i veoma zdrava namirnica. Od njega se pripremaju ukusne čorbe, variva, salate i poslastice. Evo nekoliko jednostavnih recepata koji će vam ulepšati porodični ručak.
JESENJA ČORBA
Potrebno je: 700 g kestena, 2 glavice luka, 400 g lisičarki, veza majčine dušice, 6 dl povrtnog bujona iz kocke, maslinovo ulje, so, biber i 200 g rezanaca za supu.
Svaki kesten malo zasecite nožem i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Za to vreme očistite pečurke, isecite ih na trake i pržite od sedam do osam minuta na 3 kašike vrelog ulja u koji ste položili grančicu - dve majčine dušice i dodali prstohvat soli. Posebno, na 4 kašike vrelog ulja u koje ste položili par grančica majčine dušice ispržite seckani luk, dodajte pečen i oljušten kesten i ključali povrtni bujon. Poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte 40 minuta uz povremeno mešanje. Odvojte dve trećine kestena i pola količine dinstanih pečurki i zajedno izmiksajte, dodajući malo tečnosti u kojoj su se pečurke dinstale. Dobijenu smesu sipajte u posudu u kojoj se kuva kesten, dodajte preostale dinstane pečurke i kuvajte dok bujon ponovo ne proključa. Posolite, dodajte skuvane i oceđene rezance, kuvajte još dva-tri minuta, pobiberite i služite.
GURMANSKI GULAŠ
Potrebno je: šargarepa, 2 glavice luka, koren celera, 500 g svinjetine, juneća kocka za supu, 200 g skuvanih i oljuštenih kestena, 80 g mesnate slanine, limun, kašičica slatke mlevene paprike, malo brašna, ulje, so i biber.
Šargarepu, celer i slaninu iseckajte na kockice i sve zajedno propržite na 20 g vrelog maslaca koji ste pomešali sa 2 kašike ulja. Dodajte meso koje ste prethodno isekli na kockice i uvaljali u brašno, kratko propržite, prelijte s 2 dl vrelog junećeg bujona iz kocke, posolite, pobiberite po ukusu, dodajte još kašičicu mlevene paprike, promešajte, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte kesten, kuvajte još 15 minuta, iscedite malo limuna, promešajte i služite.
KUP SA CRNIM VINOM
Potrebno je: 600 g kestena, 110 g šećera, 0,5 l desertnog crnog vina, štapić cimeta, 5 zrna karanfilića, 5 zrna kardamoma, 2 dl slatke pavlake i pola kašičice cimeta u prahu.
Svaki kesten zasecite nožem i kuvajte u ključaloj vodi 10 minuta. Kuvani kesten oljuštite i preručite u posudu sa poklopcem da ostane topao. U posebnu posudu sipajte vino, dodajte šećer, štapić cimeta i zrna karanfilića i kardamoma, promešajte, kuvajte do vrenja, dodajte oljušteni kesten, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta ili dok kesten sasvim ne omekša. Skinite sa ringle i ostavite da se sasvim ohladi. Za to vreme umutite šlag od slatke pavlake. Ohlađeni kesten i tečnost u kojoj se marinirao rasporedite u staklene čaše, u svaku dodajte pomalo šlaga, pospite cimetom u prahu i služite.