Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

До грађевинских дозвола за 160 дана


БЕОГРАД – Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је данас да је просечно време за издавање грађевинских дозвола у Србији 160 дана, а не 280 дана, како се наводи у извештају Светске банке (СБ) о условима пословања.
„Просечно време у којем се издају дозволе, у локалним самоуправама у којима су донети сви планови, износи између 80 и 130 дана”, рекао је он агенцији Бета и додао да је „Светска банка несумњиво користила стари закон и процедуре из старог закона када је оцењивала Србију”.
Према овогодишњем извештају СБ о условима пословања, Србија је пала за четири места на 92. позицију од 183 земље, а најлошије резултате имала је у процесу издавања грађевинских дозвола и по том критеријуму је осма од позади.
Дулић је казао да у процени није узето у обзир ни да је од 2008. смањен број процедура неопходних за добијање грађевинске дозволе са 27 на тренутних 16, као и смањена цена грађевинске дозволе.
Он је навео да се ресорно министарство супротставило извештају СБ, који је урађен „аљкаво”, јер је „желео да заштити Србију”.
„Извештај СБ читају инвеститори који желе да дођу у Србију и када виде такав податак, вероватно устукну или размисле да ли би дошли”, казао је Дулић.
Према његовим речима, примена нових, бржих и лакших процедура за издавање дозвола зависи пре свега од локалних самоуправа.
„Министарство није одговорно за брзину издавања дозвола у било ком граду, то је питање за сваког градоначелника лично”, казао је он.
Највећи проблеми око издавања дозвола, како је додао, настају у градовима који још нису донели просторни план, генерални план регулације, детаљни урбанистички план и средили катастар непокретности.
„У градовима у којима се дозволе издају дуже апелујем на градоначелнике да пронађу узрок тога и да их разреше у најбржем року, јер споро издавање дозвола одбија инвеститора да из тог града оде у други где се дозволе брзо издају”, казао је он.
Дулић је истакао да ће брзина издавања грађевинских дозвола престати да буде проблем у Србији када се заврши доношење просторних планова, планова генералне регулације, свих урбанистичких планова и изради катастар непокретности за целу земљу.
„Готово све локалне самоуправе су на путу да заврше своје просторне планове, а готово сви велики градови су у последњим фазама израде генералних планова регулације на основу којих може да се израда локацијска дозвола, а пуно смо урадили и да комунална предузећа уреде своје информације и брзо дефинишу услове за градњу”, казао је он.
Дулић је додао и да ће до краја године бити успостављен катастар непокретности на територији целе Србије и изразио уверење да ће следећи извештај СБ бити „значајно бољи” када је у питању реално информисање о издавању грађевинских дозвола у Србији.
Бета
објављено: 23.11.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες