Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Autoput završen: Brže od Banjaluke do Gradiške!


image
Umjesto dosadašnjeg putovanja od Banjaluke do Gradiške koje je trajalo oko sat vremena, građani RS od srijede ovu dionicu prelaziće za oko 25 minuta.
U to se danas uvjerila ekipa "Nezavisnih", koja je među prvima osjetila prednosti najvećeg građevinskog poduhvata u RS.
Za razliku od dosadašnjih gužvi koje su putnike iz Banjaluke do Gradiške pratile kroz Laktaše, Mahovljane, Aleksandrovac, Topolu i Gradišku, od srijede svim putnicima vrijeme putovanja biće prepolovljeno.
Od centra Banjaluke brzom cestom kroz Trn, do mahovljanske petlje stiže se za oko 15 minuta, dok je od Mahovljana do Gradiške, odnosno za 26,5 kilometara, poštujući ograničenje od 130 kilometra na sat, potrebno samo deset minuta. S obzirom na to da mahovljanska petlja, koja treba da poveže kompletan autoput, nije gotova, građani će do maja sljedeće godine koristiti malu zaobilaznicu, ali, kako uvjeravaju na gradilištu, to ni na koji način neće uticati na bezbjednost saobraćaja ili kvalitet vožnje od Banjaluke do Gradiške. Prema procjenama, ovom dionicom autoputa svakodnevno će saobraćati 12.000 vozila, i to dok ne bude izgrađen most na Savi, nakon čega se očekuje veća frekventnost saobraćaja.
Ovu dionicu dužine 26,5 kilometara u srijedu će u 10.30 zvanično u saobraćaj pustiti Boris Tadić, predsjednik Srbije, i Milorad Dodik, predsjednik RS. Prva dionica ovog autoputa dužine 5,6 kilometara puštena je u saobraćaj u aprilu ove godine. Puštanjem u saobraćaj i druge dionice autoput Banjaluka Gradiška biće kompletan u funkciji.
"Ovo je istorijski događaj za RS i okosnica njenog privrednog razvoja. Izgradnja ove dionice autoputa, koja je koštala nekoliko desetina miliona evra, u srijedu će biti u funkciji i građani RS moći će da uživaju u blagodetima najsavremenije putne infrastrukture na ovim prostorima", kazao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.
Radnici koje smo danas zatekli na autoputu polako pakuju alat i povlače mašineriju jer, kako kažu, sve je gotovo, ostale su sitnice koje će biti završene u narednih nekoliko dana. Među sitnice podrazumijeva se postavljanje manjeg dijela saobraćajne signalizacije, dovršetak ograde pored puta i završno čišćenje i spremanje.
Na ovoj dionici autoputa izgrađena su i dva stajališta, na kojima će putnici moći da odmore, telefoniraju, a u skoroj budućnosti i popiju kafu, natoče gorivo ili prespavaju.
Kada su u pitanju objekti koji "krase" ovaj poduhvat, na kompletnoj dionici od Banjaluke do Gradiške postoje dva tunela, i to tunel Laktaši dužine 370 metara i tunel Klašnice dužine oko 400 metara.
Dužina trase koja će danas biti otvorena za saobraćaj iznosi ukupno 26,48 kilometara. Pored osnovne trase, potrebno je izvesti ukupno 44,8 kilometara lokalnih i zamjenskih puteva, čija izgradnja je već pri kraju.
Ovu trasu autoputa karakteriše i deset nadvožnjaka, dva odmarališta, vijadukt Bogdanovac dužine 243,6 metara, dvije petlje koje se nalaze na 13. i 21. kilometru. Za imovinsko-pravne poslove na ovoj dionici autoputa izdvojeno je ukupno sa taksama više od 42,5 miliona KM, dok je za rješavanje imovinskih odnosa na prvoj dionici dužine 5,6 kilometara izdvojeno oko 22 miliona KM. Kompletan projekat izgradnje autoputa koštao je preko 320 miliona KM, a samo na dionicu koja će u srijedu biti puštena u saobraćaj izdvojeno je nešto više od 180 miliona KM.
"Sve je završeno. Ostale su sitnice, ali u srijedu građani RS moći će da se najnormalnije voze kompletnom dionicom autoputa Banjaluka - Gradiška", kazao je Boro Zdjelar, rukovodilac radova na ovom autoputu.
  • 320 miliona KM koštala izgradnja autoputa
  • 32 kilometra dužina autoputa
Na trasi se nalazi:
  • 10 nadvožnjaka
  • 5 mostova
  • 2 odmarališta, podvožnjaka, petlje, tunela
Uroš Vukić (Nezavisne)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...