Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Banke mogu da prodaju potraživanja fizičkih lica samo drugoj banci

26/11/2011


Banke će ubuduće moći da prodaju potraživanja fizičkih lica samo drugoj banci, a ne specijalizovanim agencijama.
telefon3
Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, agencije više neće moći da otkupljuju bankarska potraživanja od fizičkih lica. Zato kada klijenta banke glas s druge strane telefonske žice opomene da kasni s otplatom duga, pozivani može da bude siguran da je to glas službenika banke kod koje se zadužio, ili, pak, neke druge banke, jer novi zakon izričito zabranjuje da se potraživanja fizičkih lica ustupaju specijalizovanim firmama.

Međutim, zakon specijalizovanim agencijama nije uskratio mogućnost da nastave da otkupljuju dugove koje banke imaju prema pravnim licima, kao i da otkupljuju dugove koje druga pravna lica imaju prema svojim neplatišama fizičkim licima. To znači, na primer, da telekomunikacione kompanije koje su, takođe, njihovi klijenti mogu i ubuduće da prodaju potraživanja svojih neplatiša fizičkim licima. "Plišani” uterivači dugova, kako neki nazivaju ove agencije, moći će i ubuduće da otkupljuju dugove pravnih lica, ali koje nisu banke.

Čini se da će ovakva formulacija Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga poprilično "zaštititi” loše dužnike banaka koji se sada mogu nadati da će im obaveza biti čak i otpisana, jer banke su dug prodavale ovim agencijama baš zato što same nisu s njim mogle da izađu na kraj.

Čak osam agencija na tržištu

Na tržištu trenutno posluje osam specijalizovanih agencija za uterivanje dugova i sasvim je izvesno da će im novi zakon "podrezati” krila, odnosno da mogu da računaju s gubitkom posla, zavisno od toga koliki deo njihovog portfolija čini otkup dugova fizičkih lica prema bankama, a koliko ostali poslovi. Oni i dalje mogu da pozivaju i podsećaju dužnike za račun poverioca da izmire svoje obaveze.

U NBS-u kažu da u skladu sa odlukom o upravljanju rizicima banke i da bi umanjila kreditni rizik, banka može potraživanje koje je dospelo i koje je prethodno pokušala da naplati ustupiti pravnom licu u Srbiji koje se pretežno bavi finansijskom delatnošću. Ovo lice ne može biti lice povezano sa bankom u smislu Zakona o bankama niti banka može takvo potraživanje ustupiti većem broju pravnih lica.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου