Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 
ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ Εκτύπωση
05.11.2011.
 Τριακόσιοι περίπου Σέρβοι από το βόρειο μέρος της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, επισκέφθηκαν σήμερα, Ψυχοσάββατο, το ορθόδοξο νεκροταφείο που βρίσκεται στο νότιο μέρος αυτής της πόλης, στο οποίο το 90 τοις εκατό των ταφόπλακων έχουν καταστραφεί. Οι Σέρβοι έφτασαν σ’αυτό το νεκροταφείο με πούλμαν, συνοδευόμενοι από άνδρες της Αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου. Τέλος, αναφέρουμε ότι οι εκεί Σέρβοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι μόνο το Ψυχοσάββατο μπορούν να επισκεφθούν, συνοδευόμενοι από τους αστυνομικούς, τους τάφους των συγγενών και των φίλων τους.
 
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Εκτύπωση
05.11.2011.
 Μεθαύριο, Δευτέρα, στο Βελιγράδι πρόκειται να λάβει χώρα υπουργική διάσκεψη αφιερωμένη στην εύρεση λύσης του θέματος των προσφύγων στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και του Μαυροβούνιου. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βρεθούν ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα των προσφύγων, κ. Antonio Gutereš, και ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα της παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Štefan File, ο οποίος διεμήνυσε πως η λύση του προβλήματος των προσφύγων έχει καθοριστική σημασία για την επίτευξη των στόχων της συμφιλίωσης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης πρόκειται να υπογραφεί κοινή Διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών, όμως, εκπρόσωποι παραπάνω από 100 συνδέσμων των Σέρβων προσφύγων από την Κροατία ζήτησαν, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, να τροποποιηθεί το κείμενο του σχεδίου κοιής Διακήρυξης, επειδή, όπως ισχυρίζονται αυτοί, μέσα σ’αυτό το κείμενο δε γίνεται καθόλου λόγος για την αποκατάσταση του στεγαστικού δικαιώματος, της περιουσίας και όλων των άλλων δικαιωμάτων των Σέρβων προσφύγων και εκδιωχθέντων από την Κροατία.
 
Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Εκτύπωση
05.11.2011.
 Η Επαρχία του Μπουντίμλιε και του Νίκσιτς, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και 11 άλλες οργανωτικές μονάδες της Σερβικής Εκκλησίας υπέβαλαν αγωγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Στρασβούργο,, σε βάρος του κράτους του Μαυροβούνιου, ζητώντας την επαναφορά της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία είχαν πάρει άδικα τα κρατικά όργανα του Μαυροβούνιου. «Το κράτος του Μαυροβούνιου δεν έχει ψηφίσει ακόμα το Νόμο για δίκαια αποκατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας, πράγμα από το οποίο διαφαίνεται ότι ούτε καν έχει την πρόθεση να λύσει αυτό το ζήτημα με νόμιμο και πολιτισμένο τρόπο. Κατά τον τρόπο αυτό, το κράτος του Μαυροβούνιου ανάγκασε τους εκπροσώπους της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να προστατέψει τα δικαιώματά της εκτός της επικράτειας του Μαυροβούνιου»,- αναφέρεται στην ανακόινωση της Επαρχίας του Μπουντίμλιε και του Νίκσιτς.
 
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Εκτύπωση
05.11.2011.
 «Η μάχη την οποία δίνει η Σερβία, με σκοπό να μην επιτραπεί ώστε να μετονομαστούν τα σερβικά μνημεία πολιτισμού και τα μεσαιωνικά ιερά προσκυνήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο χώρο του Κοσσυφοπέδιο σε κάποια ‘κοσοβάρικα’ μνημεία, θα έπρεπε να διαδραματιστεί στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα»,- εκτίμησαν σήμερα οι αναλυτές των θρησκευτικών θεμάτων, κκ. Živica Tucić και Mirko Đorđević, καθώς και ο ιστορικός Nikola Samardžić, στη δήλωσή τους για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Οι ίδιοι συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η Σερβία θα έπρεπε να επιμένει στο αίτημα να έχουν τα σερβικά ιερά προσκυνήματα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου ειδικό στάτους, μέχρις ορισμένου βαθμού αυτονομίας, επειδή για τα σερβικά μοναστήρια που βρίσκονται στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί εδαφική αυτονομία, την οποία έχει, για παράδειγμα, το Άγιον Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου