Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΑΡΑ ΠΑΖΟΒΑ Εκτύπωση
.
«Η πόλη Stara Pazova διαθέτει εξαιρετικά ευνοϊκή γεωστρατηγική θέση, επειδή βρίσκεται κοντά σε δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας – το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ, και, επίσης, είναι πολύ κοντά σε δύο διεθνείς αυτοκινητόδρομους – δηλαδή προς την Εθνική Οδό που πάει προς τη Δύση, προς την Κροατία και το Zagreb, και επίσης προς την Εθνική Οδό του Διαδρόμου 10, που διασχίζει τη Σερβία από Βορά προς Νότο (από Ουγγαρία προς Σκόπια). Όλα αυτά συνέβαλαν για τη σχετικά γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της πόλης Στάρα Πάζοβα»,- δήλωσε στη συνέντευξη για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας, ο Δήμαρχος Goran Jović. Σύμφωνα με τα λόγια του, επίσης για την ακμή της οικονομίας αυτής της πόλης συνέβαλε μέγιστα και το γεγονός ότι η πόλη Στάρα Πάζοβα έχει αρκετά ανεπτυγμένο και διακλαδωμένο σιδηροδρομικό κόμβο, και, επίσης, βρίσκεται κοντά και στον Αερολιμένα του Βελιγραδίου «Nikola Tesla», αλλά και κοντά στις όχθες του ποταμού Δούναβη. Με τον κύριο Γιόβιτς συνομίλησε η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.
«Η πόλη Στάρα Πάζοβα βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της επαρχίας Σρεμ, της σερβικής επαρχίας της Βοεβόντινας, σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από το Βελιγράδι προς την πόλη Νόβι Σαντ. Ο Δήμος Στάρα Πάζοβα καλύπτει συνολικά εννιά συνοικισμούς και έχει περίου 70 χιλιάδες κατοίκων. Κοντά στην πόλη περνούν σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, υπάρχει ένας σύγχρονος σιδηροδρομικός σταθμός με διακλαδωμένο σιδηροδρομικό κόμβο, που πάει προς τη Δύση, προς Βορά και Νότο της Σερβίας, και έχουμε κοντά μας και τον Δούναβη. Στην πόλη υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το λίκνο της επιχειρηματικότητας στη Σερβία. Ο Δήμος μας διαθέτει τέσσερις βιομηχανικές ζώνες, και οι επενδύσεις που καταβλήθηκαν έφεραν στην πόλη μας ένα μεγάλο αριθμό επενδυτών – δικά τους εργοτάξεια (υποκαταστήματα) στην Στάρα Πάζοβα έχουν η γερμανική Mercedes Benz, η επιχείρηση  «Alumil», από την Ελλάδα, και η Nestle, που παράγει στη Στάρα Πάζοβα παγωτά για τις αγορές όλων των Βαλκανικών χωρών. Επίσης, εδώ υπάρχουν και εργοτάξεια της σουηδικής Volvo και Scania, που πρόκειται να εγκαινιάσουν, το έτος 2012, δικό τους κατάστημα και σέρβις. Επίσης, και στο χωριό Stari Banovci, κοντά στην πόλη μας, επενδυτές από τη Σερβία και τη Βουλγαρία κατέβαλαν αρκετά χρηματικά μέσα για την ανακαίνιση του εκεί εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων»,- λέει ο κ. Jović, και προσθέτει ότι γίνονται σχέδια για κατασκευή ενός Τεχνολογικού πάρκου στην πόλη Στάρα Πάζοβα, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η γερμανική εταιρεία Muehlbauer, γνωστή στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας. Τέλος, ο κ. Γιόβιτς αναφέρει ότι στην πόλη Στάρα Πάζοβα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο και πολυτελέστατο κέντρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σερβίας, με διάφορα γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ποδοσφαιρικά γήπεδα για προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας της Σερβίας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Εθνικό σπίτι του ποδοσφαίρου».
Τέλος, αναφέρουμε ότι ο συνοικισμός Στάρα Πάζοβα αναφέρεται για πρώτη φορά πριν 300 χρόνια, όταν πολλοί Σέρβοι έφτασαν στην επαρχία Βοεβόδινα, μετά τη μετοίκιση των Σέρβων από τη Νότια Σερβία, υπό την καθοδήγηση του Πατριάρχη Αρσενίου Čarnojević, στα τέλη του 17ου αιώνα, προσπαθώντας να σωθούν από την εισβολή των Τούρκων. Ύστερα στην πόλη έρχονται και Σλοβάκοι, Γερμανοί και Κροάτες, και, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ άρχισαν να εγκαθίστανται και πολίτες από άλλες περιοχές της Πρώην Γιουγκοσλαβίας.

xristosrigasrs@gmail.com  για περισσότερες πληροφορίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου