Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κοινή διακήρυξη για τους πρόσφυγες στα Δυτικά Βαλκάνια


7/11/2011 9:15:00 μμ
           



Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι κοινή διακήρυξη, με την οποία οι τέσσερις χώρες δεσμεύονται για την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στην περιοχή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, της Κροατίας Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Σβεν Αλκαλάι και του Μαυροβουνίου Μίλαν Ρότσεν υπέγραψαν τη διακήρυξη, κατά την ολοκλήρωση διεθνούς διάσκεψης για τα προβλήματα των προσφύγων και των εκτοπισμένων, που διεξήχθη στη σερβική πρωτεύουσα.

Η διακήρυξη αποτελεί το πλαίσιο για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων, όπως η εξασφάλιση κατάλληλης στέγης για όλους τους πρόσφυγες που ζουν σε συλλογικά κέντρα και οι διευκολύνσεις στην απόκτηση προσωπικών εγγράφων.

Στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχουν 200.000 εκτοπισμένοι και πρόσφυγες από την περίοδο των πολέμων της περιόδου 1991-1995 και ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,Αντόνιο Γκουτέρες,έχει εντάξει την περιοχή στις πέντε του κόσμου με παρατεταμένη προσφυγική κρίση.

Στη διακήρυξη για τον τερματισμό του προσφυγικού προβλήματος και τη διασφάλιση βιώσιμων λύσεων για τους πρόσφυγες και τα εκτοπισμένα άτομα που πλήττονται περισσότερο εκφράζεται η πεποίθηση ότι η επίτευξη συνολικών λύσεων για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στην περιοχή και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση των σχέσεων καλής γειτονίας και στην εδραίωση της σταθερότητας.

Στη διακήρυξη λαμβάνονται υπόψη η σχετική νομοθεσία, η στρατηγική, τα προγράμματα και τα σχέδια δράσης κάθε χώρας, καθώς και οι διεθνείς διατάξεις και επιβεβαιώνεται η υποχρέωση των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών να συνεργάζονται με πνεύμα καλής θέλησης, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, των επαναπατρισθέντων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.

Οι τέσσερις κυβερνήσεις έχουν εκπονήσει περιφερειακό πλάνο δράσεων, που θα αναληφθούν, με στόχο την άρση των εμποδίων και την επίτευξη βιώσιμων λύσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Εκτός αυτού, οι κυβερνήσεις μας έχουν καταλήξει σε συμφωνία για κοινό περιφερειακό πολυετές πρόγραμμα με στόχο τη διασφάλιση διαρκών λύσεων. Το κοινό περιφερειακό πρόγραμμα είναι συστατικό τμήμα της κοινής διακήρυξης και θα παρουσιαστεί στη Διάσκεψη Δωρητών που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2012 με στόχο την εξασφάλιση στήριξης», σημειώνεται στη διακήρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου