Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Διπλωματικές κινήσεις για αναγνώριση ανεξαρτησίας από το Κόσοβο

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά Σέρβων Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και για τις επιθέσεις και προκλήσεις εναντίον μελών της σερβικής μειονότητας, εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΓΕ Μπαν Κι-Μουν - τονίζοντας, μάλιστα, ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί κατά 24% από τη στιγμή που οι αρχές της Πρίστινα προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο των δύο συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία.

Μέχρι στιγμής, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος έχουν αναγνωρίσει 85 χώρες ανά τον πλανήτη και, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι στην Πρίστινα, στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 100.

Στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τα πέντε εναπομείναντα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής, φαίνεται να εστιάζει τις κινήσεις της η διπλωματία του Κοσόβου, ενόψει μάλιστα και της απόφασης για την απόδοση ή μη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής του Κοσόβου, αλλά και των διεθνών οργανισμών στην περιοχή, σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα, στην Πρίστινα, το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), με θέμα «KStalks EU», το Κόσοβο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της διαδικασίας αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του (σ.σ. το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008, προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις του με το Βελιγράδι).

Μέχρι στιγμής, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος έχουν αναγνωρίσει 85 χώρες ανά τον πλανήτη και, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι στην Πρίστινα, στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 100 έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και μεταξύ αυτών να είναι- ει δυνατόν- και τα πέντε μέλη της ΕΕ, που δεν το έχουν αναγνωρίσει (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία).

Μάλιστα, προς επίρρωση των επιχειρημάτων της υπέρ της αναγνώρισης του Κοσόβου, η πολιτική ηγεσία της Πρίστινας τονίζει πως «το Κόσοβο είναι μια sui generis υπόθεση, που δεν συνδέεται με άλλες ανά τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε από το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα.

Η ίδια απέκλεισε κάθε προοπτική διαίρεσης του Κοσόβου (ανεξαρτητοποίηση του βορρά, όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός κ.λπ.), «ανταλλαγής εδαφών ή μετακίνησης πληθυσμών», όπως τόνισε.

«Θα πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία. Το σήμερα δεν μπορεί να είναι όμηρος του παρελθόντος», υπογράμμισε η κα Γιαχγιάγκα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κοσόβου, που διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπετζέτ Πατσόλι, ο οποίος απομακρύνθηκε από την προεδρία, έπειτα από θητεία μόλις 35 ημερών, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εκλογή του.

Η πρόεδρος του Κοσόβου αναφέρθηκε και στον διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, εκφράζοντας τη στήριξή της στη διαδικασία, επειδή, όπως είπε, «είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μόνη λύση».

Στόχος του τεχνικού, όπως υπογράμμισε, διαλόγου είναι η εξομάλυνση των σχέσεων (Πρίστινας-Βελιγραδίου), ενώ «πρόκληση παραμένει η υλοποίηση του Σχεδίου Αχτισάαρι και η πλήρης εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια».

Με αφορμή την τελευταία αυτή αποστροφή της αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων μηνών στο βορρά, όπου οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να τοποθετήσει ομάδα Κοσοβάρων αστυνομικών στις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ. «Καλώ τους Σέρβους στο βορρά να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα και να ενταχθούν στους θεσμούς (του Κοσόβου)», ανέφερε η κα Γιαχγιάγκα, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη στους θεσμούς δεν σημαίνει και αφομοίωση.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας, η κα Γιαχγιάγκα σημείωσε ότι «το Κόσοβο και η Σερβία μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ μόνο εάν βοηθήσουν ο ένας τον άλλον» και πρόσθεσε πως «το μέλλον όλης της περιοχής είναι στην Ένωση».

Τη σημασία που έχει το Κόσοβο, επειδή «βρίσκεται στην 'καρδιά' της Ευρώπης», γι' αυτό και η Διεθνής Κοινότητα «δεν μπορεί ν' ανεχθεί την εξέλιξη του ζητήματος αυτού σε μια 'παγωμένη διαμάχη' ή σε μια πηγή αστάθειας», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στην περιοχή Πίτερ Φέιθ.

Ο κ. Φέιθ σημείωσε πως «θα ήταν καλό για τη Σερβία να αποδεχθεί την πραγματικότητα (στην περιοχή)», τονίζοντας ότι «το Κόσοβο δεν ήταν και δεν υπήρξε ποτέ προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών ή της ΕΕ, αλλά μια κυρίαρχη χώρα».

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας κάλεσε τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κόσοβο «να στηρίξουν τις διαδικασίες στην περιοχή και να εμπλακούν περισσότερο στο ζήτημα του Κοσόβου» κι εξέφρασε την άποψη πως «η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο βορρά, ανέφερε πως τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες, πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η εξεύρεση λύσης: η μη διαίρεση της περιοχής, η μη βία και η μη μετεξέλιξη του ζητήματος σε «παγωμένη διαμάχη».

Στη σημασία της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του Κοσόβου (σ.σ. το ICJ έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου) υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Κρίστοφερ Ντελ, εξηγώντας πως με την απόφαση αυτή «είχαμε μια θέση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας».

«Έχουμε ελπίδα για ένα μέρος όπως αυτό. Το Κόσοβο έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία 12 χρόνια», ανέφερε.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο βορρά εστίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της EULEX Άντι Σπαρκς, τονίζοντας την ανάγκη να κοινωνήσουν οι αρμόδιοι θεσμοί σε όλους τα οφέλη του Σχεδίου Αχτισάαρι.

«Στο βορρά δεν γνωρίζουν τι λέει το Σχέδιο σε ό,τι αφορά π.χ. τη θρησκεία. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι η ΕΕ είναι το μέλλον τους. Θα πρέπει, επίσης, να τους εξηγήσουμε ότι εμείς (η EULEX) δεν θα μείνουμε εδώ για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαρκς.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τομείς από τους οποίους θα πρέπει να αποχωρήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά παραδέχθηκε πως η παρουσία τους εξακολουθεί να είναι αναγκαία. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν», επισήμανε.

Στο «στοίχημα» της αποκέντρωσης των δήμων στη βάση της σταθερότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της κυβέρνησης του Κοσόβου Νέναντ Ράσιτς. Ο ίδιος ως εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας στην κυβέρνηση αναφέρθηκε στις πραγματικότητες που υπάρχουν στην περιοχή και παραδέχθηκε πως «το να είσαι Σέρβος στην κυβέρνηση του Κοσόβου είναι το πιο περίπλοκο κομμάτι» της δουλειάς του.

Στη σαφή ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου αναφέρθηκαν από την πλευρά τους οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Γερμανίας, Ιαν Κλιφ και Ερνστ Ράιχελ αντίστοιχα, με τον τελευταίο να υποστηρίζει πως «δυσκολεύει την πολιτική συνοχής της ΕΕ το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο».

Στη σημαντικότητα της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014 αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων- ο πρέσβης επί τιμή και σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Αλέξανδρος Μαλλιάς, εκτιμώντας πως «έως το 2020 δεν θα υπάρχει κανένα κράτος στα Βαλκάνια εκτός ΕΕ».

Στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, που διοργάνωσε στο Κόσοβο, το British Council της Πρίστινας, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κ.ά. από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του Κοσόβου, αλλά και των διεθνών θεσμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-Αλλαγή της σερβικής πολιτικής στο ζήτημα του Κοσόβου και στροφή προς την ΕΕ
Αλλαγή της σερβικής πολιτικής στο ζήτημα του Κοσόβου και στροφή προς την ΕΕ 
Εκπρόσωποι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDU), συνδικαλιστικών οργανώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και προσωπικότητες της Σερβίας τόνισαν, με διακήρυξή τους, την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της χώρας, κυρίως στο θέμα του Κοσόβου, αν επιθυμία είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη διακήρυξη, με τίτλο «Σερβία προς την Ευρώπη-Ευρώπη προς τη Σερβία», που παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, το περασμένο Σάββατο, στο Βελιγράδι, στηρίζουν τα κόμματα LDP, SPO και SDU, τα κόμματα των μειονοτήτων, η Ένωση Ανεξάρτητων και Ελεύθερων Συνδικάτων Εργαζομένων και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.

«Η Σερβία πρέπει να αλλάξει πολιτική, αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρώπη και αντί για τα παλιά συνθήματα για το Κόσοβο είναι αναγκαίο νέο πολιτικό θάρρος», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη. Η σερβική κοινωνία πρέπει να συστρατευθεί γύρω από την ιδέα της στροφής που οδηγεί προς την Ευρώπη, αναφέρεται στη διακήρυξη.
«Θέλουμε, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, να υπογράψει τη διακήρυξη», δήλωσε ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς και κάλεσε, επίσης, τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου να κάνουν το ίδιο έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωποι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος θα περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα για να παρουσιάσουν τη διακήρυξη και στις 9 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στο Βελιγράδι.
Ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς τόνισε ότι όλοι οι υπεύθυνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας δεν ήταν ποτέ τόσο ανεύθυνοι στη σύγχρονη σερβική ιστορία, όσο ήταν τα τελευταία 20 χρόνια.

«Η πολιτική και η τύφλωσή τους είχε ως αποτέλεσμα η Σερβία να χάσει τόσο το Κόσοβο, όσο και τους συμμάχους και φίλους στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε. Ο αρχηγός της Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών Ζάρκο Κόρατς είπε ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα έχουν παραλύσει και ότι όσοι είναι εναντίον της Ευρώπης συμπεριφέρονται επιθετικά και χρησιμοποιούν το Κόσοβο ως επιχείρημα κατά της Ευρώπης για πολλοστή φορά.
«Πρέπει, με τις δικές μας δυνάμεις, να ωθήσουμε την επίσημη πολιτική της Σερβίας να υιοθετήσει αναγκαίες αποφάσεις για να αλλάξει την πορεία του στο ζήτημα του Κοσόβου, να εκμεταλλευτεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία και να εκπληρώσει τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις αυτής της γενιάς», τονίζεται Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια λόγω της «επικίνδυνης και άσκοπης ανοχής της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στην αντιευρωπαϊκή υστερία και στρατηγική, οι μπάρες από δύο τελωνειακές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο να μπλοκάρουν την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ και την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας-ΕΕ».

Επιπλέον, οι υπογράφοντες τη διακήρυξη επιθυμούν να ενώσουν όλους εκείνους που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και αρνούνται να κάνουν συμβιβασμούς με «αντιευρωπαϊστές σφετεριστές του μέλλοντος της Σερβίας». Τη διακήρυξη υπέγραψαν η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Πρωτοβουλία Πολιτών, η Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Κέντρο του Βελιγραδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Επιτροπή Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, ο συγγραφέας Σβέτισλαβ Μπασάρα, η ηθοποιός Μίριανα Καράνοβιτς, η ιστορικός και πρώην πολιτικός Λατίνκα Πέροβιτς, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός Γκόραν Μάρκοβιτς κ.ά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπογράψει την προγραμματική διακήρυξη «Στροφή» που παρουσίασαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, επειδή δεν συμφωνεί με την ιδέα της παραίτησης από νόμιμα κρατικά και εθνικά συμφέροντα.

«Η πολιτική στο Κόσοβο δεν μπορεί να είναι βράχος στην πόρτα μας, αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με τον ακρωτηριασμό μέρους του σώματος», είπε ο κ. Τάντιτς. Δήλωσε ότι αποτελεί ψευδαίσθηση και λάθος, το να πιστεύει κάποιος ότι με το να αλλάξει την πολιτική της η Σερβία στο θέμα του Κοσόβου, θα μπορούσε να επισπεύσει την ένταξή της στην ΕΕ. «Ούτε μέλλον με ευημερία υπάρχει, αν απαρνηθούμε το Κόσοβο, ούτε το Κόσοβο υπάρχει, αν απαρνηθούμε το ευρωπαϊκό μέλλον», είπε και πρόσθεσε ότι με τον επαναπροσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας, που συνδέεται κατά ένα μέρος με το Κόσοβο, ολόκληρος ο σερβικός λαός στο μέλλον θα έχει μεγάλα προβλήματα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι με την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι δεν θα υπήρχαν Σέρβοι στο Κόσοβο σε διάστημα τριών δεκαετιών και τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί αιτήματα από κόμματα που επιμένουν στην αλλαγή στάσης στην πολιτική στο θέμα του Κοσόβου με την αποδοχή του σχεδίου αυτού. Πάντως, ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών Βοϊβοντίνας Νέναντ Τσάνακ επέμειναν στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου και της αντίστασης στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στη Σερβία, που όπως τόνισαν, είναι δημιουργοί των γεγονότων στο βόρειο Κόσοβο.

«Η κρατική πολιτική στο Κόσοβο είναι λανθασμένη και αποτυχημένη και επιφέρει τεράστιες ζημίες στη Σερβία και στο σερβικό λαό στο Κόσοβο και πρέπει να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Ντράσκοβιτς, σε εκδήλωση στη Νις, με θέμα «Η Σερβία στο σταυροδρόμι».
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες