Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Колико дугује Европа


Опоравак и раст у стагнацији, незапосленост у порасту, прети рецесија. Успоравање у САД, раст Кине најспорији последње деценије
Брисел, Лондон – Привредни опоравак и раст у Европи као и бруто друштвени производи земља чланица ЕУ у стагнацији су, а очекује се да се овакав тренд настави и у 2012, извештава радио Дојче веле
„Изгледи за европску економију су, засад, нажалост, мрачни. Та прогноза је последњи позив на буђење. Привредни опоравак је у стагнацији и постоји ризик од нове рецесије уколико се не предузму одлучне акције”, изјавио је комесар за економију ЕУ Оли Рен.
Представљајући последња предвиђања Европске комисије о европској економској ситуацији, Рен је, инспирисан „мрачним бројкама”, направио и „мрачну шалу”: замолио је присутне на конференцији у Бриселу да „не убијају гласника” рекавши да се „нада да ће доћи дан када ће моћи да донесе и добре вести”.
Забринутост због дужничких криза у неким чланицама еврозоне, заједно са погоршањем глобалних економских услова, посебно видљивим од маја ове године, у Европи су довеле до пада поверења како у области инвестиција, тако и у потрошачком сектору.

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању од 11. новембра)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου