Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Краду казане, али и џибру


Србија


На краљевачком подручју за лопове су најпривлачнији предмети од бакра и других метала, али се краде и стока, храна, алкохолна пића, домаћи љубимци, одећа, дрва и шпорети...
Током октобра и новембра домаћини остали без шест казана
Краљево – Краљевачки лопови су, судећи према подацима о украденим предметима за минулих месец и по дана, врло склони пићу. Kраду ракијске казане, виски, вотку и вина, а кад нема готовог производа може и сировина – џибра.
Последњих година на мети лопова су предмети од бакра и других метала, тако да је бакарни поклопац и лула од ракијског казана добар плен за продају на бројним отпадима, па тако нису у вези са онима који краду пића или џибру.
Подаци које смо добили од Кристине Николић, портпарола краљевачке полицијске управе, говоре да је током октобра и новембра у околини Краљева нестало шест ракијских казана. На срећу, Владану Ф. из Прогорелице код Краљева остао је казан, алу су му лопови 7. октобра из каца однели 1.200 килограма џибре. Док још полиција открива ко су крадљивци и да ли су кренули са печењем ракије, друга екипа је, само због једне флаше вискија и флаше вотке, провалила у кафе „Центар“, наравно у центру града. Да за лопове нису привлачни само аперитиви сведочи и пријава крађе 30 литара квалитетног вина из једне викендице у селу Матаруге, чији је власник локални лидер једне странке, па се верује да крадљивци, не сумњајући у врхунски квалитет, плен пре крађе нису ни пробали.
Свашта се још краде на краљевачком подручју, односно недокучива је лоповска машта. На њиховој мети је све што има купца, а то је свака роба па је, примера ради, из викендице Маријане М. у Лађевцима нестао шпорет на дрва, а бројне су и пријаве крађе метарских дрва. Они који очигледно немају времена да ложе шпорет, украли су 14. октобра, са једне терасе у Краљеву електрични.
Краду се и жива бића, рецимо Звездан Ц. из Плеша пријавио је нестанак телета на краљевачкој пијаци које су лопови украли док је он купцу мерио друго говече. Да још има лопова „кокошара“ сведочи пример нестанка шест ћурки у улици Прохорског батаљона. У селу Опланићима 25. октобра, Милошу И. украли су три кошнице пуне пчела, а током октобра пријављена је и крађа кућних љубимаца, два расна пса.
Ни храна није безбедна, јер је из пекаре „Клас“ у Хајдук Вељковој улици украдено десет џакова брашна, а из пушнице Мирка П. у селу Витановцу 21. октобра лопови су однели око сто килограма сувог меса. Такође, комплетна зимница Милану Ј. и Олги З. украдена је из подрума зграде у улици Олге Милутиновић. Нестаје често и одећа са жице или из свлачионица спортских клубова.
Иначе, поред предмета од бакра, уобичајене крађе су разни акумулатори за моторна возила, затим дневно нестане најмање један мобилни телефон, крадљивцима су привлачне и регистарске таблице са возила... Лоповлук је и „сезонски“, па је тако од почетка октобра овде украдено чак 11 моторних тестера за сечу дрва...
У краљевачкој полицијској управи се хвале високим процентом расветљених крађа али, сходно важећим одредбама Кривичног законика, све случајеве истражују само што оне испод 15.000 вредности судски, за накнаду штете, „гони“ сам оштећени...
М. Дугалић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου