Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ


Εκτύπωση
24.11.2011
 Πρόσφατα στο Βελιγράδι έγινε η επίσημη επισήμανσης της 133ης επετείου ίδρυσης του «Λαϊκού Πανεπιστημίου του Κολάρατς». Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Milena Gluvačević.

Στην ίδια επίσημη συνεδρίαση στη Σέρβα ζωγράφο Nina Radoičić απονεμήθηκε ετήσιο βραβείο για την καλύτερη έκθεση πινάκων, με τίτλο «Γυναίκες του Αφγανιστάν». Επίσης, βραβεία απονεμήθηκαν στον ιστορικό Ljubodrag Dimić, στο Αστεροσκοπείο του Βελιγραδίου και στη Ραδιοφωνία - Τηλεόραση Studiο B.

Τους πολυάριθμους φιλοξενούμενους προσφώνησε η κυρία Jasna Dimitrijević, διευθύντρια του «Λαϊκού Πανεπιστημίου Κολάρατς», δηλαδή της Δωρεάς του πλούσιου Σέρβου έμπορου Ηλία Μιλοσάβλεβιτς  Κολάρατς (1800-1878), διακεκριμένου ευεργέτη, ο οποίος δώρισε, στη διαθήκη του, το κτίριο του «Κολάρατς» στην Πόλη του Βελιγραδίου και στο σερβικό λαό, με σκοπό την παραπέρα διάδοση και εμπλουτισμό της Επιστήμης και του Πολιτισμού.

«Ο Κολάρατς έλεγε, ακόμα εν τη ζωή του, ότι η πλούσια Βιβλιοθήκη του πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας στο σερβικό λαό, για να μπορέσει αυτός να γνωριστεί με τα κορυφαία έργα της σερβικής λογοτεχνίας, και με σκοπό να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο οι γνώσεις του σε ό,τι αφορά την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Επίσης, ο Ηλία Μιλοσάβλεβιτς Κολάρατς έγραψε στη διαθήκη του ότι μετά το θάνατό του το μεγάλο κτίριο που φέρει το όνομά του, στο κέντρο του Βελιγραδίου, να δοθεί στο σερβικό λαό και να αποτελέσει ένα είδος λαϊκού Πανεπιστήμιου»,- δήλωσε η κυρία Dimitrijević.

Κι έτσι, «Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Κολάρατς» ή «Η δωρεά του Κολάρατς» λειτουργεί ολόκληρα 133 χρόνια και αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον παλιό πυρήνα του Βελιγραδίου, με διάφορες διαλέξεις από τον τομέα της Επιστήμης και του Πολιτισμού, με πολλές συναυλίες σοβαράς και τζαζ μουσικής (παραπάνω από 300 το χρόνο), με επίσημες ακαδημίες και με διάφορα μουσικά προγράμματα. Τέλος, αναφέρουμε ότι μέσα στο ίδιο κτίριο υπάρχει και μεγάλη Πινακοθήκη, στην οποία οργανώνονται και μέχρι 15 εκθέσεις ζωγραφικής το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...