Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Διαβουλεύσεις Σερβίας- Κοσόβου για κοινό έλεγχο των διαβάσεων στα σύνορα


Βελιγράδι και Πρίστινα εξετάζουν πρόταση για τον από κοινού έλεγχο των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τις διαβάσεις, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, αλλά διευκρίνισε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για «ολοκληρωμένη διαχείριση».Ο κ. Τάντιτς απαντώντας στην ερώτηση ποιος πρότεινε ολοκληρωμένη διαχείριση των διαβάσεων, δήλωσε, χθες, στο σερβικό τηλεοπτικό σταθμό Prva, ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Βελιγραδίου.
Ο κ. Τάντιτς ανάφερε ακόμη ότι η πλευρά της Πρίστινας ήθελε να ανακηρύξει τις διαβάσεις σύνορα και πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν θα αποδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο.
"Το Βελιγράδι και η Πρίστινα κατέληξαν σε συμφωνία για από κοινού ολοκληρωμένη διαχείριση των διοικητικών συνόρων», δημοσίευσε η εφημερίδα της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε» το Σάββατο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία προβλέπει από κοινού περιπολίες τελωνειακών υπαλλήλων από το Κόσοβο, από τη Σερβία και από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).
«Η πρόταση έφθασε ως παράλληλη διαδικασία με το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας», ανέφεραν στην εφημερίδα «Kόχα Ντιτόρε» διεθνείς πηγές.
«Όλες οι πλευρές συζήτησαν το ζήτημα, αλλά όχι ως θέμα του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας. Τώρα όλοι συμφώνησαν ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση συνόρων», δήλωσε αξιωματούχος της διεθνούς κοινότητας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Κόσοβο και η Σερβία θα έχουν κοινά τελωνειακά σημεία ελέγχου χωρίς να δεσμεύεται η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κράτος και ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δέχθηκε στις διαβάσεις με τη Σερβία να υπάρξει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων, με βάση τα πρότυπα της ΕΕ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο μεσολαβητής της ΕΕ, στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ διέμεινε στην Πρίστινα και συναντήθηκε με την επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Κοσόβου, Εντίτα Ταχίρι.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς τον περασμένο μήνα ζήτησε από τον κ. Κούπερ να μεταφέρει στις αρχές της Πρίστινας την πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τελωνείων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο κ. Στεφάνοβιτς είχε ζητήσει το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί μόνο στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, αλλά η πρότασή του τροποποιήθηκε και το σύστημα θα εφαρμοστεί και στις έξι διαβάσεις στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Το περίγραμμα οριστικής λύσης για τις διοικητικές διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο άρχισε να διαφαίνεται και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η ιδιαιτερότητα των διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρνιακ και να διασφαλιστεί η παρουσία της Σερβίας σε αυτές, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, o επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....