Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο πήγαν με το μέρος της Πρίστινας


 
30.11.2011, 16:33
Photo: EPA
 Εκτυπώστε το άρθρο Ενημερώστε το φίλο σας για το Email  Προσθέστε στο μπλογκ
Η σημαντική όξυνση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της μονομερώς ανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου προκαλεί σοβαρή ανησυχία στη Ρωσία και τα τελευταία επεισόδια «έχουν κατάφορο χαρακτήρα».


Αυτή τη δήλωση έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συζήτηση του θέματος της διευθέτησης της κατάστασης στο Κόσοβο.
Ο Ρώσος διπλωμάτης διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) «συνεχίζουν τη δυναμική πίεση πάνω στους Σέρβους κοσοβάρους». Οι ειρηνευτές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους όχι στην καταστροφή των οδοφραγμάτων, το στήσιμο των οποίων αποτέλεσε αντίδραση στις προκλητικές προσπάθειες της Πρίστινας να θέσει υπό τον έλεγχό της τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, αλλά στη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των κατοίκων της επαρχίας, όπως προβλέπει η εντολή των KFOR, υπογράμμισε ο Βιτάλι Τσούρκιν.
Ας υπενθυμίσουμε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και των Σέρβων κοσοβάρων άρχισαν μετά τον Αύγουστο, που οι αρχές της Πρίστινας προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους δύο σημεία ελέγχου διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία. Οι Σέρβοι που διαμένουν στο Κοσσυφοπέδιο λένε ότι, αν εκεί τοποθετηθούν αλβανικά φυλάκια, θα χάσουν την τελευταία επικοινωνία με τη Σερβία. Ως αποτέλεσμα της προσπάθεια των δυνάμεων KFOR να εξαλείψουν τα οδοφράγματα, που έστησαν οι Σέρβοι, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι.
Η Ρωσία υποστηρίζει τη διενέργεια λεπτομερούς διερεύνησης των τελευταίων γεγονότων στο Κόσοβο. Ο Τσούρκιν τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στην περιοχή πρέπει να παίζει στο μέγιστο βαθμό ενεργό ρόλο στη διευθέτηση της κατάστασης. Ενώ σήμερα περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση, πράγμα που δεν συνάδει με την εντολή της. Οι δε δυνάμεις KFOR και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση της νομιμότητας και της έννομης τάξης (EULEX) ουσιαστικά υποστηρίζουν τις αλβανικές αρχές της Πρίστινας.
Οι Σέρβοι κοσοβάροι έχουν τεθεί ενόψει διλήμματος – είτε να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα, είτε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω του ότι το Βελιγράδι ουσιαστικά κρατεί απόσταση από την τύχη των συμπολιτών του, λέει ο βαλκανολόγος Πιότρ Ισκεντέροφ:
- Η ηγεσία της Σερβίας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της χώρας Μπορίς Τάντιτς, σήμερα είναι περισσότερο ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις Βρυξέλλες γι΄αυτό δεν αποδέχεται το ριζοσπαστισμό των Σέρβων κοσοβάρων. Όσον αφορά τους ίδιους τους Σέρβους κοσοβάρους, αυτοί ήδη κατηγορούν απροκάλυπτα την ηγεσία της Σερβίας για προδοσία των εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου