Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η συνεργασία Σερβίας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

    
 Όταν πριν από τρία χρόνια υπογράφηκε η λεγόμενη Ενεργειακή Συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρουσιάστηκαν φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή πολλών έργων Υποδομής στον τομέα της Ενέργειας. Τα πρόσφατα εγκαίνια της υπόγειας αποθήκης γκαζιού στον τόπο Banatski Dvor, κοντά στη σερβική πόλη Zrenjanin, και που αποτελεί την πρώτη από τη σειρά άλλων εγκαταστάσεων παρομοίου τύπου στη Σερβία, πράγμα το οποίο προβλέπεται στο κείμενο της εν λόγω Ενεργειακής Συμφωνίας, αποτελεί, σύμφωνα με τα λόγια του Σέρβου προέδρου, κυρίου Boris Tadić, την επιβεβαίωση ότι η απόφαση για τη σύναψη των σχέσεων συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας ήταν σωστή, επειδή, κατά τον τρόπο αυτό, η Σερβία τώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει σπουδαίος κόμβος τροφοδοσίας των ενεργειακών μέσων σ’αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Όπως προαναγγέλθηκε, το ύψος των κοινών επενδύσεων θα μπορούσε να ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Biljana Blanuša.  

Η διακρατική συμφωνία Σερβίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας καλύπτει την υλοποίηση μιας ολόκληρης σειράς προγραμμάτων στον τομέα της Ενέργειας: δηλαδή, την κατασκευή του αεριαγωγού «Νότιος χείμαρρος», τα έργα αποπεράτωσης της υπόγειας αποθήκης γκαζιού στο Banatski Dvor, και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Σερβικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας – ΝΙS. Μετά από την αγορά του πακέτου της πλειοψηφίας των μετοχών της Επιχείρησης NIS από μέρους της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gasprom, η ίδια ρωσική εταιρεία άρχισε έναν μεγάλο επενδυτικό κύκλο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό μερικών εργοταξείων της σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας. Πρώτα στη σειρά ήταν τα διυληστήρια πετρελαίου στην πόλη Pančevο, και έχουν ήδη τελειώσει τα έργα πάνω στον εκσυγχρονισμού ενός μέρους αυτών των διυληστηρίων, και το υπόλοιπο τμήμα του θα γίνει έτοιμο για παραγωγή πετρελαίου αρχές του έτους 2012.

Το ύψος των επενδύσεων ήταν γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, και εδώ αναμένεται ετήσια παραγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών μέχρι 4,8 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, και τα πετρελαιοειδή θα γίνουν ευρωπαϊκής ποιότητας. Σύμφωνα με τα λόγια του Σέρβου προέδρου, κυρίου Tadić, η συνεργασία της Σερβικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας NIS και της ρωσικής εταιρείας Gasprom αποτελείο θεμέλιο λίθο των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία, χαρακτηριστικό γνώρισμα των οποίων αποτελεί η εκ παραδόσεως φιλία και η συνεργασία σε όλους τους τομείς. «Αποτελεί συμφέρον της επιχείρησης NIS να διευρύνει η ίδια την επιρροή της στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, και αυτό είναι δυνατόν να γίνει με διαρκείς επενδύσεις και με συνεχή προώθηση της παραγωγής»,- δήλωσε ο κ.. Tadić και κατέληξε λέγοντας ότι για την ενεργειακή σταθερότητα στη Σερβία έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η περάτωση του αεριαγωγού «Νότιος χείμαρρος», καθώς και η κατασκευή νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν το γκάζι, αλλά και πρόσθετων εγκαταστάσεων για εναποθήκευση γκαζιού, πράγμα που θα δώσει δυνατότητες στη Σερβία να γίνει η ίδια σπουδαίος κόμβος στην τροφοδοσία όλης της τριγύρω περιοχής με ενεργειακά μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες