Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Απώλειες δισεκατομμυρίων από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας


Στα 400 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες της Σερβίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Σοβαρές οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας σύμφωνα με μελέτη
Περί τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ έχασε η Σερβία εξαιτίας της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όπως εκτιμούν Σέρβοι οικονομολόγοι. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διακεκριμένοι οικονομολόγοι από τη Σερβία αναφέρεται ότι οι συνέπειες στην σερβική οικονομία από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια το ΑΕΠ της Σερβίας κυμάνθηκε σε ποσοστό κάτω του 50% από εκείνο που θα μπορούσε να είχε, εάν δεν υπήρχαν οι πόλεμοι, οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνολικές απώλειες της Σερβίας είναι περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά τη Σερβία τις μεγαλύτερες απώλειες έχει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η ΠΓΔΜ έχασε 20,8 δισ. ευρώ, η Κροατία 10,4 δισ. ευρώ και η Σλοβενία 8,4 δισ. ευρώ.
Ο οικονομολόγος Μίροσλαβ Ζντράβκοβιτς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρει ότι, εάν είχε παραμείνει ενιαία η Γιουγκοσλαβία, έστω και υπό τη μορφή συνομοσπονδίας, το ΑΕΠ θα κυμαινόταν γύρω στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκριτικά ανέφερε ότι, σήμερα, το συνολικό ΑΕΠ όλων των χώρων που προέκυψαν μετά τη διάλυση ανέρχεται σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι στη Γιουγκοσλαβία ο μέσος μηνιαίος μισθός θα ήταν 736 ευρώ (σ.σ. διπλάσιος απ’ ότι είναι σήμερα) και η χώρα προ πολλού θα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Γιουγκοσλαβία, με 22,5 εκατομμύρια πληθυσμό, θα ήταν μία υπολογίσιμη οικονομική δύναμη και σημαντικός εταίρος των αναπτυγμένων χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου