Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Сукоби на Јагњеници

понедељак, 28. нов 2011, 09:56 -> 21:57


Више од 30 Срба и два припадника Кфора повређени у сукобима на барикади у Јагњеници. Кфор добио дозволу да користи бојеву муницију, ако војници буду нападнути.
21.43 - НАТО забринут због ситуације на северу Косова и позива све стране на уздржаност и пуну сарадњу са међународним факторима како би се обезбедила слобода кретања, саопштено у седишту Алијансе.
20.02 - Запаљена два шатора на Јагњеници, нико није повређен, јавља извештач РТС-а.  
17.03 - Један Србин повређен је током поподнева у сукобу који је избио пошто је запаљен камион са дрвима који су Срби користили као део барикаде, јавља Бета.  
14.08 - Болница у Митровици - Један од повређених Срба на интензивној нези, двојица на хирургији, двојица на ортопедији, шест имало тегобе због сузавца, а четворица на дијагностици. 
13.44 - Кфор добио дозволу да користи бојеву муницију ако војници буду нападнути, рекао портпарол Ден Харви, преноси АП.
13.26 - Возач "ладе" улетео у жицу коју је Кфор поставио као разграничење између својих снага и демонстраната. Поново сузавац и водени топови. 
12.59 - Кфор допремио појачање од 30 возила и поставио два контролна пункта. 
12.12 - Грађани масовно долазе из Звечана и Ибарског Колашина на барикаду у Јагњеници. 
11.54 - Два Србина повређена гуменим мецима, јавља репортер РТС-а. Портпарол Кфора рекао да су два војника повређена у пуцњави, преноси Ројтерс.
11.15 - Дошло је до кошкања грађана и Кфора, војници бацили сузавац, јавио репортер РТС-а.
11.04 - Један војник Кфора рањен, јавио Танјуг. Представник Кфора затражио је од председника општине Зубин Поток Славише Ристића да позове Србе да се разиђу.
У сукобу грађана и припадника Кфора у селу Јагњеница, на путу Косовска Митровца - Зубин Поток, повређено је око 35 Срба и двојица припадника међународних снага. Кфор је, у намери да растера окупљене грађане, употребио водене топове, сузавац и гумене метке, а грађани су узвратили каменицама. Сукобе је осудио Брисел, али и представници Владе и опозиција у Београду.
Сукоб Срба и Кфора на Јагњеници
У Здравствени центар у Косовској Митровици доведено је 16 Срба повређених у Јагњеници, од којих је троје задржано на болничком лечењу, рекла је управница болнице Милена Цветковић.
Један повређени смештен је на одељење интензивне неге, два су на хирургији, на ортопедији су збринута два са лакшим повредама, шест је имало тегобе због сузавца, а за још четири особе се утврђује степен повреда. Највећи број повреда је, како кажу лекари, од сузавца, воденог топа и гумених метака.
Двадесетак повређених Срба збринуто је у Здравственом центру у Зубином Потоку.
Управница Здравственог центра у Косовској Митровици Милена Цветковић рекла је Бети да је Србин, рањен данас поподне у Јагњеници када је запаљен камион са дрвима, задобио тежу повреду главе од гуменог метка.
Главни штаб аустријских оперативних снага у Грацу саопштио је да је током тог инцидента повређено и осам аустријских војника.
Портпарол немачке војске у Берлину Манфред Баумгартнер потврдио је да су два припадника немачких снага Кфора, један официр и један војник, рањени у данашњим инцидентима. Медицинска помоћ указана им је у кампу "Бондстил" а, како саопштава Кфор, задобијене повреде нису опасне по живот.
Представници Кфора тврде да су двојица немачких војника рањени пуцњима из малокалибарског оружја. Непосредно после сукоба, из приштинске централе Кфора (портпарол Уве Новицки) било је саопштено да нема повређених.
Сукоб је избио пошто су немачки и аустријски припадници Кфора, јутрос око 9.15, уклонили барикаду на путу Косовска Митровца–Зубин Поток.
Кфор је оклопним транспортером изгурао камионе и аутобус којима је био блокиран пут, а затим поставио бодљикаву жицу уместо барикаде. Срби су недалеко од старе барикаде поставили нову, а велики број грађана тада се окупио на путу.
Нешто после 13 часова, у Јагњеницу су довезена два ватрогасна возила којима су Срби покушали да се врате на почетне позиције наспрам Кфора, али су војници одговорили воденим топовима.
Jagnjenica-281111.jpg
Из Кфора је саопштено да су коришћени гумени меци и сузавац, након што су, преко мегафона, грађани упозорени да не користе ватрено оружје.
У серији инцидената, за сада неидентифоковани возач "ладе" улетео је у жицу коју је Кфор поставио као разграничење између војника и демонстраната.
Портпарол Кфора Ден Харви рекао је да су војници добили инструкције да користе бојеву муницију уколико буду нападнути, док је други портпарол међународних снага Уве Новицки рекао да Кфор не намерава ни под каквим околностима да користи бојеву муницију.
Представници Срба са севера Косова разговарали су током поподнева са аустријским командиром, али никакав договор није постигнут. Војници Кфора затражили су да се Срби повуку са пута, а они би заузврат уклонили жицу. Међутим, Србима то није било прихватљиво.
Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић разговарао је јутрос са представницима Кфора који су од њега тражили да позове мештане да се разиђу са барикада. Ристић је апеловао на грађане да мирно протестују, не бацају каменице и да преговарају.
Оштре критике данашњих догађаја стигли су из ресорног министраства. Државни секретар Оливер Ивановић сматра да уклањање барикаде неће решити проблем, док је министар Горан Богдановић рекао да је Кфор изашао из свог мандата и позвао обе стране да се суздрже од употребе силе.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες