Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Grčke banke ostaju u Srbiji


22. novembar 2011. 02:25
Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis rekao je da bez obzira na krizu nema najava o povlačenju grčkih investicija i banaka iz Srbije.
Dimostenis Stoidis (Foto: Novosti)
"Ne želim da ulepšavam situaciju, ali nema opasnosti da novi talas krize i ekonomska situacija u evrozoni ozbiljnije ugrozi investicije grčkih firmi i poslovanje banaka u Srbiji", rekao je Stoidis za "Novosti".

Ambasador je naveo da su grčke banke u Srbiji u boljoj situaciji jer posluju u drugačijim ekonomskim okolnostima i sada bolje funkcionišu nego banke u Grčkoj.

"Ima problema, naravno, ali u razgovorima sa bankarima dobio sam uveravanja da će uraditi sve što mogu pre nego što primene eventualna nužna prilagođavanja", kazao je Stoidis.

Na pitanje koliko su opravdani strahovi od bankrota, Stoidis je kazao da takav scenario nije u opticaju ni za banke u Grčkoj.

Upitan kako bi se na grčka ulaganja u Srbiji odrazilo ukoliko Grčka bude isključena iz evrozone, Stoidis je kazao da odustajanje od evrozone nije opcija koja bi zaista pomogla zemljama da izađu iz krize.

"Ima zemalja koje žele u evrozonu uprkos krizi", dodao je on.

Stoidis je kazao da je Grčka uprkos krizi već jedan deo iznosa od 100 miliona evra dala za projekat izgradnje Koridora 10 kroz Srbiju za deonicu na jugu, a da je namera da se pokuša da se obezbedi ostatak kako bi se nastavili radovi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno radi više od 200 grčkih firmi, uključujući i pet banaka koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi, a grčke firme su u poslednjih deset godina uložile u Srbiji oko 2,4 milijardi evra.

On je naveo da je Grčka do sada donirala za razne projekte više od 35 miliona evra, a da pomoć koja možda nije velika stiže u Srbiju i od kada je kriza počela.

Stoids je kazao da Grčka odlučno i konstantno podržava evropski put Srbije i neće priznati nezavisno Kosovo.

"Snažno podržavamo dijalog sa Prištinom i nadamo se da će doneti rezultate u cilju pomirenja na ovim prostorima i unapređenju života svih građana", kazao je Stoidis za "Novosti".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...