Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Grčki lideri se dogovaraju o vladi


07. novembar 2011. 15:48 > 15:49
Lideri dve vodeće partije u Grčkoj, premijer Jorgos Papandreu i Antonis Samaras nastavili su danas razgovore o imenovanju novog premijera i nove vlade.
Evropska unija pozdravila je odluku Papandreua da se formira koaliciona vlada, kako bi zemlja izbegla još dublju političku krizu.

Papandreu i Samaras su danas bili u telefonskom kontaktu kako bi postigli dogovor oko novog premijera i sastava novog kabineta.

U vladi je potvrđeno da će kontakti biti nastavljeni tokom dana, ali još uvek nije jasno kada će biti saopšten sastav nove vlade.

Prema lokalnim medijima, novi premijer će biti Lukas Papademos, bivši zamenik predsednika Evropske centralne banke.

Zasad, međutim, nema potvrda da li je on prihvatio predlog, pogotovo što će ostati na toj funkciji nepuna četiri meseca, do vanrednih izbora.

Prema izveštajima agencija, predsednik države Karolos Papuljas pozvao je partije na saradnju i najavio novi sastanak sa liderima političkih stranaka danas u 18 časova.

Dok se u Atini vode pregovori o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, iz Evropske unije stižu poruke podrške liderima stranaka da ulože napore da izvuku zemlju iz sadašnje političke i ekonomske krize.

Kako je saopštio kabinet premijera Papandreua, predsednik vlade je danas razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom i predsedavajućim grupe ministara finansija evrozone, luksemburškim funkcionerom Žan Klodom Junkerom.

"Merkelova je rekla da poštuje napore koje preduzima premijer (Papandreu) i Grčka i naglasila je da je dogovor o stvaranju koalicije pozitivan razvoj", saopštili su u kabinetu predsednika vlade u Atini.

Lideri dve vodeće stranke u Grčkoj – PASOK-a Papandreu i "Nove dremokratije" Samaras – dogovorili su se juče da formiraju vladu nacionalnog jedinstva čiji će glavni zadatak biti da sprovede mere štednje kako bi zemlja izbegla bankrot.

Dogovoreno je takođe da se u februaru iduće godine održe vanredni parlamentarni izbori.

"Grčka može da bira između reformi u okviru evrozone, ili da izbegne reforme, ali onda mora da napusti evrozonu. Trećeg puta nema", poručuju Atini evropski partneri.

(Tanjug)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...