Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Grčki sindikati najavili generalni štrajk za 1. decembar

23. novembar 2011. | 08:58 | Izvor: Tanjug
ATINA -
grcka kriza padSindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru u Grčkoj najavili su za 1. decembar generalni štrajk, što je prvi ovakav protest od imenovanja nove prelazne koalicione vlade.
Konfederacija sindikata zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i sindikati javnog sektora najavili su 24. časovni štrajk za 1. decembar, kako bi protestovali protiv budžeta za 2012. godinu, o čemu parlament treba da raspravlja nekoliko dana kasnije, preneo je juče AP.
"Vlada se promenila, ali nepravedna i neefikasna politika nije nimalo. Dokle god ova politika, koja za sobom ostavlja socijalne leševe, bude trajala, mi ćemo joj se čvrsto suprotstavljati", piše u saopštenju predsednika GSEE Janisa Panagopulosa.
Tokom generalnog štrajka u oktobru, rad brojnih službi širom Grčke bio je u prekidu dva dana, a protesta je bilo na ulicama prestonice i grada Solunu na severu zemlje.
U Grčkoj je u protekle dve godine organizovano na desetine štrajkova i protesta dok se država bori sa ozbiljnom finansijskom krizom.
Zbog mera štednje koje sprovodi grčka vlada, zaposleni u javnom transportu, lokalnoj administraciji i grčkoj elektrodistribuciji obustavili su danas rad, a metro, tramvaji i vozovi u atinskoj prestonici bili su u prekidu četiri sata.
Vlada nacionalnog jedinstva Grčke, koja je početkom meseca preuzela dužnost, obavezala se da će dosledno sprovoditi mere štednje i reforme javnog sektora, zbog čega će mnogi zaposleni izgubiti posao.
To je preduslov za dobijanje novih kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i Centralne evropske banke, bez kojih bi Grčka država bankrotirala.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου