Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Jean Leonetti: I u slučaju da Grčka izađe, ostaćemo stabilni


Grčka bi bila isključena iz evrozone, ali i iz Evropske unije ako ne prihvati evropski plan rešenja svoje dužničke krize, koji su evropske zemlje usvojile 27. oktobra, ocenio je francuski ministar za evropska pitanja Jean Leonetti.
evrozona
"Neprihvatanje plana znači izlazak iz evra, grčko neprihvatanje plana znači izlazak iz Evrope", izjavio je Leonetti na radiju Europe 1 i dodao da ne želi takav rasplet.

Francuski ministar je rekao da eventualni grčki izlazak iz evrozone i Evropske unije ne bi trebao da destabilizuje evrozonu.

"Ne samo da smo im rekli da preuzmu odgovornost, koju će oni preuzeti, već smo istovremeno pokrenuli hitne mere", naglasio je ministar.

"Strahujemo od domino efekta ako Grčka izađe iz evrozone i Evrope. Postavili smo uređaje za gašenje požara", nastavio je Leonetti pozivajući se na odluke o dokapitalizaciji banaka i povećanju kapaciteta Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), o čemu je odlučeno 27. oktobra na samitu evrozone u Briselu.

"I u slučaju da Grčka izađe iz evrozone i Evrope, a ne želimo da se ona na to odluči, evro i Evropa bi ostali stabilni", izjavio je Leonetti.

"Predviđam da će Grčka ostati u evrozoni i u Evropi, kao što je spašena Irska, jer ima ista uputstva i istu pomoć", dodao je francuski ministar.

Evropska komisija je u četvrtak rekla da po evropskim sporazumima izlazak iz evrozone nije predviđen. Oni predviđaju samo izlazak iz Evropske unije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου