Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Kod načelnika s bocom viskija

Slobodan Popadić | 07. 11. 2011. - 02:02h | Foto: S. Pašalić

BANJALUKA - Pokloni koje su funkcioneri u opštinama i gradovima do sada prijavili Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS uglavnom su male vrednosti, jeftiniji od 300 maraka, tako da će političari moći da ih zadrže, saznaje „EuroBlic“ u ovoj komisiji.
 
- Samo dve ili tri opštine su do sada prijavile da su njihovi čelnici dobili poklone ovakve ili skuplje. Zvali su nas za sve i svašta, ali smo ih obavestili da treba da prijave samo skuplje stvari - kažu u Komisiji koja vodi registar i procenjuje vrednost poklona.
 
Detaljnije informacije o darovima lokalnih političara nismo uspeli da dobijemo jer je predsednica Komisije Obrenka Slijepčević bila odsutna, a niko nema pravo da daje ovakve podatke umesto nje. Zato je „EuroBlic“ u pojedinim opštinama proverio koje darove načelnici najčešće dobijaju, ali i daju. Prema ovim podacima, najčešći pokloni su boce pića, knjige i umetničke slike, a neki tvrde da su odbijali „nepristojne ponude“, odnosno novac za uslugu.
 

Osnivali već
postojeći registar

Spisak poklona koje dobiju političari na funkciji nije zanimljiv samo javnosti nego su na ovoj priči i pojedine institucije pokušale da dobiju poene. Na primer, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS u Akcionom planu za borbu protiv korupcije, kao jedan od ciljeva navelo je i preporuku opštinama da uspostave vlastiti registar poklona. Da li je išta urađeno po tom pitanju, ministar uprave iz prošlog saziva Zoran Lipovac nije mogao ni da se seti. Međutim, za takvim eksperimentom nema ni potrebe jer Republička komisiji za utvrđivanje sukoba interesa već vodi registar darova za sve nivoe vlasti.
Prvi čovek Dervente Milorad Simić uverava da su pokloni retki, a kada se daju i primaju, uvek su simbolične vrednosti. Simić tvrdi da su pokloni koji odu iz RS skuplji od onih koje donose strane delagacije.
 
- Dešavalo se da ugostim stranu delagaciju u svom domu, pripremim pravu feštu i lepe poklone, a onda od njih dobijem dve čašice. Opametio sam se i ja. Pošto živim na selu, za poklon nosim domaću rakiju, sir... Sa jednom od opština pored Torina smo u bratskim odnosima već pet godina. Za godišnjicu bratimljenja poklonim korpu sa flašom vina i slatkišima - vino da popije načelnik, a slatko da ponese unucima. U suštini, svet drugačije gleda na poklone od nas. Nije bitna vrednost, nego pažnja - kaže Simić za „EuroBlic“.
 
Načelnik Broda Milovan Čerek takođe tvrdi da retko dobija poklone. Kada se to i desi, kaže da su u pitanju knjiga ili flaša pića i ništa ne prelazi zakonski limit od 300 KM.
 
- Ne kupujemo poklone da bismo ih nekome dali. Imamo slikarsku koloniju koju finansiramo. Svake godine nam ostane oko 60 lepih slika i njih poklanjamo našim gostima. Vrednost poklona zavisi od gosta, od njegovog ugleda ili značaja za opštinu - objašnjava Čerek.
 
Flaša viskija ili rakije najčešći je poklon koji dobije i načelnik Lopara Rado Savić. On kaže da te poklone čuva u kabinetu i ponovo ih koristi kao svoje darove. Od vrednijih stvari kaže da je dobio na poklon nekoliko umetničkih slika, ali ih nije odneo kući, nego je njima ukrasio radno mesto.
 
- Bilo je i nepristojih. Dešavalo se da ljudi u ruku ili u džep guraju novac da bi dobili zauzvrat neku uslugu. Od toga nema ništa - uverava Savić.
 
Pokloni koje dobija načelnica Novog Grada Snježana Rajilić pokazuju da među onima koji poklanjaju ima i džentlemena. Rajilićeva priznaje da često dobije cveće i parfem. Ipak, daleko je više onih koji daruju viski, mada kaže da ona pije „jeger“ i to domaćeg porekla proizveden u jednom novogradskom selu. Ponekad na dar dobije i sliku koja ostaje u opštini ili se daje Kulturno-obrazovno centru.
Mada je po Zakonu o sukobu interesa RS kazna za neprijavljivanje vrednih poklona od 500 do 1.500 KM, jasno je da to nije dovoljno, jer ne postoji način da se proveri da li je političar prijavio svaki vredan poklon. Osim toga, poklonom se smatraju i razne usluge, poput ugostiteljeskih, kojima je veoma teško ući u kraj.
 
Izvršni direktor „Transparensi internešenel BiH“ Srđan Blagovčanin uveren je da političari ne prijavljuju sve vredne poklone. On smatra da je moguće rešenje da se proveravaju imovinski kartoni, a da političari pod punom krivičnom odgovornošću garantuju za istinitost podataka o imovinskom stanju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....