Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

αφιέρωμα : Η ΖΩΗ ΤΟΥ NIKOLA TESLA

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Η ζωή του Nikola Tesla


Η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη ήταν το παντοτινό του όνειρο. Κατάφερε την πρώτη ασύρματη μετάδοση μηνύματος, αλλά δεν ήταν στόχος του αυτός. Σκόπευε στη μετάδοση ενέργειας, όχι απλά.... μηνυμάτων.
Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1856 στην πόλη Σμίλιαν (τότε Αυστρία, σήμερα Κροατία). Πατέρας του ήταν ο Μιλιούτιν, ένας ορθόδοξος ιερέας και μητέρα του η Μάντιτς, χωρίς μόρφωση, αλλά όπως θα πει αργότερα ο Tesla με σπάνια εφευρετικότητα. Από τον πατέρα του ο Tesla έλεγε ότι κληρονόμησε τη θεωρητική και φιλοσοφική φύση και από τη μητέρα του την πρακτική σκέψη και την ισχυρή μνήμη.
Στη σχολική του ηλικία, ξεχώριζε για τις νοητικές ικανότητές του και έλυνε τόσο γρήγορα τα προβλήματα ώστε στο σχολείο τον κατηγορούσαν για αντιγραφή. Στα 19 του χρόνια μπήκε στο Πολυτεχνείο του Graaz για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, αν και αρχικά η οικογένειά του τον προόριζε για εκκλησιαστικές ή στρατιωτικές σπουδές.
Ως φοιτητής στο πολυτεχνείο διαφώνησε με τους καθηγητές του και έγινε αντικείμενο χλευασμού, όταν απέρριπτε τις γνωστές τεχνικές για τη λειτουργία των ηλεκτρικών μηχανών. Το μοναδικό σύστημα την εποχή εκείνη ήταν το συνεχές ρεύμα και οι ηλεκτρικές μηχανές έπρεπε να παράγουν περιστροφή από ένα ρεύμα σταθερής πολικότητας. Αυτό γινόταν (και γίνεται σήμερα) με ένα πολύπλοκο σύστημα μεταγωγών και επαφών. Ο Tesla ήταν από τότε σίγουρος ότι η μέθοδος αυτή ήταν λανθασμένη και ότι σίγουρα υπήρχε κάποιος πιο φυσικός τρόπος. Δεν μπορούσε να στηρίξει τις διαφωνίες του. Είχε εκλάμψεις διαίσθησης, που του έλεγαν ότι οι τότε ηλεκτρικές μηχανές ήταν αφύσικες. Οι εικόνες όμως αυτές δεν μπορούσαν να γίνουν πιο συγκεκριμένες.
Το 1879 αποφοίτησε από το Graaz και εργάσθηκε σε μερικές εταιρείες εφαρμόζοντας βελτιώσεις σε διάφορες συσκευές. Την εποχή εκείνη κατάφερε τελικά να συλλάβει στο μυαλό του την εικόνα του εναλλασσομένου ρεύματος και της ηλεκτρικής μηχανής που θα το παρήγαγε. Έφυγε για το Παρίσι και γρήγορα, το 1884 ξεκινά για την Αμερική. Είχε μαζί του τις συστατικές επιστολές που τον παρουσιάζουν εξαίσιο μηχανικό, ισάξιο μόνο του Edison, και τα σχέδια της καινούριας του μηχανής.
Στην Αμερική επισκέπτεται τον Edison και προσλαμβάνεται στα εργαστήριά του. Αναλαμβάνει να βελτιώσει τις ηλεκτρικές μηχανές συνεχούς ρεύματος και λέγεται ότι ξεπέρασε τον Edison σε ικανότητες. Σε λίγο όμως καιρό διαφώνησε με τον Edison γιατί εκείνος απέρριπτε πεισματικά την ανακάλυψη του Tesla για το εναλλασσόμενο ρεύμα.
Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, ώσπου να ξεκινήσει το εργαστήριό του στη Ν.Υόρκη. Συνάντησε τον George Westinghouse, έναν επιχειρηματία της ηλεκτρικής βιομηχανίας, που τον υποστήριξε και τον εμπιστεύτηκε. Ανέλαβε τις δημόσιες επαφές και προστάτευε το σύστημα του Tesla απέναντι στις βρώμικες επιθέσεις της εταιρίας του Edison στον λεγόμενο “πόλεμο των ρευμάτων”. Τελικά το εναλλασσόμενο σύστημα του Tesla κέρδισε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού των ΗΠΑ στο Νιαγάρα και ο Tesla απέκτησε μεγάλη φήμη. Κέρδιζε μεγάλα ποσά και ζούσε ακριβή ζωή. Στις κοινωνικές δεξιώσεις όπου σύχναζε λίγοι τολμούσαν να τον πλησιάσουν. Είχε μεγάλη μανία με την καθαριότητα. Φορούσε πάντα λευκά γάντια και σπάνια έδινε το χέρι του για χειραψία. Δεν αναφέρεται σχέση με γυναίκα (εκτός από τη μητέρα και τις αδελφές του) αν και λέγεται ότι είχε κάποια περίεργη σχέση με την Annie, την κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Morgan. Φίλοι του ήταν ελάχιστοι και ανάμεσά τους αναφέρεται ο Μάρκ Τουαίην, που πάντα ο Tesla εκτιμούσε.
Δούλευε 20 ώρες την ημέρα! Λάτρης της τυπικότητας, φορούσε επίσημο ένδυμα όταν επρόκειτο να ξεκινήσει κάποιο σημαντικό πείραμα. Στο γραφείο του είχε πάντα τα παντζούρια κλειστά. Μόνο κατά τη διάρκεια καταιγίδων τα άνοιγε και καθισμένος στην πολυθρόνα του θαύμαζε αστραπές και κεραυνούς σαν μικρό παιδί.
Συνήθιζε να καλεί προσωπικότητες στις διαλέξεις του και να τους εντυπωσιάζει με φαντασμαγορικά πειράματα ηλεκτρισμού. Έγχρωμες ηλεκτρικές φλόγες που φώτιζαν το χώρο, κεραυνοί, ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που περνούσε από το σώμα του χωρίς κίνδυνο και άλλες εντυπωσιακές επιδείξεις. Ποτέ δεν επαναλάμβανε δημόσια το ίδιο πείραμά του.
Σημαντική ήταν η γνωριμία του με τον ισχυρό Morgan, κύριο παράγοντα της οικονομικής ζωής των ΗΠΑ, που έγινε χρηματοδότης του χωρίς ποτέ να καταλάβει τον Tesla, όπως ο Westinghouse. Γρήγορα ζήτησε να φύγει από τη Ν.Υόρκη για το Colorado Springs, όπου έχτισε το εργαστήριό του σε ένα χώρο που διαλέξε για τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε μια έκταση περιφραγμένη με υψηλό φράκτη και πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο προειδοποιώντας για “μεγάλο κίνδυνο” υπήρχαν τεράστιοι πύργοι, υπόστεγα και περίεργες κεραίες.
Άρχισε να δουλεύει στο παντοτινό του όνειρο, την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη και εκεί πραγματοποίησε τις περισσότερες εφευρέσεις του. Κατάφερε την πρώτη ασύρματη μετάδοση μηνύματος, δεν ήταν στόχος του αυτός. Σκόπευε στη μετάδοση ενέργειας, όχι απλά μηνυμάτων. Και όταν ο Gulielmo Marconi ανακοίνωσε την εφεύρεση του ασυρμάτου, δεν ήταν παρά μια αντιγραφή των ευρεσυτεχνιών του Tesla (περισσότερες πληροφορίες).
Ο Morgan απέσυρε την υποστήριξή του και αυτός γύρισε στη Ν.Υόρκη όπου προσπάθησε να χτίσει την μεγαλύτερη κεραία του, τον πύργο του , που θα έστελνε ενέργεια σε όλο τον πλανήτη. Μάταια όμως, το έργο έμεινε στη μέση λόγω οικονομικών προβλήματων.
Το 1912 του προτάθηκε το βραβείο Nobel για τις εργασίες του, αλλά το αρνήθηκε γιατί πίστευε ότι είχε έρθει πολύ αργά. Για αυτή όμως την παραγκώνιση ήταν υπεύθυνος και ο ίδιος. Επεδίωκε να μην θέλει να τον συγκρίνουν με τους άλλους κοινούς επιστήμονες. Αυτός ήταν ένας Εξερευνητής, ανα-κάλυπτε τα μυστικά της φύσης, όχι απλός εφευρέτης. Ερευνούσε νέες και πανίσχυρες δυνάμεις, ικανές να αλλάξουν τη ζωή στη γη, όπως ισχυριζόταν. Αρνιόταν να σχολιάσει ή να εξηγήσει τις εργασίες του. Ούτε καν δημοσίευε τα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά ούτε καν κρατούσε σημειώσεις για τα πειράματά του. Ακόμα και αν μια εργασία διαρκούσε χρόνια κρατούσε όλες τις λεπτομέρειες στη μνήμη του.
Τις λίγες ώρες που δεν εργαζόταν, τις περνούσε στο δωμάτιό του. Συνήθιζε να βγαίνει κάθε μέρα για περίπατο στο πάρκο για να ταΐσει τα περιστέρια. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να βγει μια μέρα, έδινε χρήματα σε κάποιο παιδί για να ταΐσει εκείνο τα περιστέρια. Αναφέρεται μια ιδιαίτερη σχέση με ένα λευκό περιστέρι που κάθε μέρα τον επισκεπτόταν στο παράθυρό του. Ο Tesla έλεγε ότι η ζωή του είχε νόημα όσο υπήρχε αυτό το περιστέρι και πράγματι όταν αυτό πέθανε, το έργο της ζωής του τελείωσε.
Ο Nikola Tesla πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1943 στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Ν.Υόρκη, μόνος, μάλλον φτωχός και σίγουρα ξεχασμένος. Φυλούσε κλειδωμένες τις σημειώσεις του, που οι φήμες λένε ότι κατέληξαν στα χέρια μυστικών υπηρεσιών μετά το θάνατό του.
Λίγες προσπάθειες έγιναν για την αποκατάσταση της φήμης του, αλλά παραμένει άγνωστος σε ευρείς κύκλους. Μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα αρνούνται ακόμα και σήμερα να τον αναφέρουν στην ιστορία της επιστήμης. Υπάρχει ένα μικρό μουσείο στο Βελιγράδι, όπου φυλάσσονται μερικά προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης γίνονται προσπάθειες από άλλους φορείς ή άτομα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του ονόματός του.


ΠΗΓΗ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/01/nikola-tesla.html#ixzz1ePuhQeQl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου