Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Otvaranje menjačnice više nije isplativ biznis



U Srbiji radi više od 3 hiljade menjača, koji zbog sveopšte krize imaju dosta smanjen obim posla.
dinar6
Povećao se broj onih koji moraju da stave katanac na svoje menjačnice. U odnosu na prošlu godinu, smanjen je obim posla od 20 do 30 odsto.

Na udaru su najviše oni mali, a koji, zbog smanjenog obima posla, sve više tavore. U Srbiji trenutno radi nešto više od 3.000 menjača i najveći broj posluje sa bankama, dok se NBS povukla iz ovog posla. Tako je, u poslednjih godinu dana, trend otvaranja menjačnica drastično opao.

Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije kaže da se kriza u tom poslu oseća. "U odnosu na prošlu godinu, smanjen je obim posla od 20 do 30 odsto, tako da se i „veliki“, a posebno „mali“ menjači svakodnevno bore, moglo bi se reći za opstanak. Građani imaju sve manje za kupovinu, ali i za prodaju deviza", kaže on.

Ranije je promet u malim menjačnicama bio oko 100 miliona evra mesečno, a sada je više nego prepolovljen. Upravo zbog toga su mali menjači prinuđeni da zatvaraju svoje radnje - zbog slabe isplativosti.

Iako, građani gotovo uvek kupuju i prodaju devize u menjačnicama, a ne u bankama, jer je povoljniji kurs, ni to nije dovoljno da obezbedi dobar profit za menjače.

"Sa 'krupnim' menjačima se borimo tako što se odričemo dela zarade, nudeći otkup ili prodaju deviza po povoljnijim cenama", kaže vlasnik jedne male menjačnice. "Tako pokušavamo da privučemo više klijenata, ali je takva kriza da ni to ne pomaže mnogo. Ljudi jednostavno nemaju novca. U Beogradu manje, ali u mestima po unutrašnjosti sve je više menjačnica koje se gase."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....