Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Problematična 41 milijarda dinara zajma



Oko 230.000 vlasnika tekućih računa ima problem da izmiri obaveze, a 74.000 da otplati rate za kreditne kartice. Oko 240 građana ne može da vraća stambene kredite i oni će, najverovatnije, ostati bez krova nad glavom.
dugovi1
Prema poslednjim podacima NBS, građani ne mogu da vrate oko 41 milijardu dinara zajma.

Građanima koji ne mogu da otplaćuju kredite ili im rate previše opterećuju budžet, banke nude refinansiranje sa grejs-periodom od šest meseci do dve godine. To, definitivno, može biti dobro privremeno rešenje za one koji ostanu bez posla ili klijentima koji su suočeni sa neredovnim isplatama zarada. Ali, svi oni koji zatraže 'pauzu' u otplati kredita, moraju da računaju na to da će ih ova odluka prilično koštati.

Tokom grejs-perioda klijent najčešće mesečno plaća samo iznos dospele kamate, dok glavnicu ne otplaćuje. U ređem broju slučajeva, banci tokom trajanja počeka klijent ne plaća ništa, već se i iznos kamate koja bi dospela tokom trajanja grejs-perioda pripisuje glavnici i otplaćuje kasnije, kroz mesečne rate.Kod gotovinskih kredita, grejs-period najčešće koriste klijenti kada imaju potrebu da kraće vreme relaksiraju već postojeće obaveze prema bankama, kažu u Credy Agricole banci.

Kod ovih kredita klijent najčešće nastavlja da plaća kamatu kroz mesečne rate, a otplatu glavnice odlaže za ugovoreni vremenski period.

Za građane koji usled gubitka posla ili umanjenja mesečne zarade imaju problem u izmirivanju kreditnih obaveza banka nudi reprogram gotovinskih i stambenih kredita koji takođe podrazumeva grejs-period. Na taj način banka se trudi da neutrališe posledice koje neredovno izmirivanje obaveza povlači za sobom, jer se klijentima olakšava otplata kredita, kažu u UniCredit banci.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες