Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Pušenje od naredne godine ipak štetno po zdravlje


Pušenje je umalo još prošle godine proglašeno štetnim po zdravlje
BEOGRAD, 16. novembar 2011, (Njuz) – Ministarstvo zdravlja Republike Srbije donelo je odluku po kojoj će se pušenje od naredne godine ipak smatrati štetnim po zdravlje. Pušenje će zbog toga od naredne godine biti zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte.
- Pušači ne treba da brinu u ovom trenutku jer pušenje i dalje nije štetno po zdravlje onih koji puše, a ni onih koji su u njihovoj neposrednoj blizini. Međutim, od naredne godine će se to ipak promeniti i može doći do negativnih posledica po zdravlje ako pušite u 2011 – tvrdi ministar zdravlja Zoran Stanković – Preporučio bih pušačima da iskoriste ovaj period u kome pušenje još uvek nije štetno i da puše što više mogu – dodao je Stanković.
Zabrana pušenja u kafićima, klubovima i restoranima je zamalo greškom stupila na snagu još prethodne godine, ali se od nje odustalo jer u tom trenutku pušenje i dalje nije predstavljalo opasnost po zdravlje ljudi.
Proizvođači duvana, međutim, sada strahuju za sudbinu svojih kompanija i pozivaju ljude da u narednom periodu puše što više kako bi im pomogli da spremno dočekaju eventualnu krizu.
- Svi pokazatelji govore kako je potrebno povećanje od 20 odsto u broju pušača kako bismo pokrili troškove koje imamo prilikom proizvodnje duvana. Idealna situacija bi bila kada bi svi stanovnici u Srbiji počeli da puše, barem po jednu paklu dnevno. Tada bismo čak mogli i da smanjimo cenu cigareta, a verovatno bi se i broj onih koji se žale na smrad cigareta smanjio – kaže predsednik kompanije „Drina sa filterom“ Radojko Ugrešić.
Zabrana će, ipak, prema prvim procenama, imati i neke pozitivne efekte, poput povećanja broja ljudi koji puše ispred kafića i klubova.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μαρίγια Μιλόσεβιτς, κόρη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη για τις λεπτομέρειες της τελευταίας συνομιλίας με τον πατέρα της

  Είπατε κάποτε, το 2001 για την ακρίβεια, ότι κάποιος έδινε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Χάγη ο πατέρας σα...