Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

SLATKIŠI JEFTINIJI DO SEDAM ODSTO

Nedelja, 27. Novembar, 2011.| Autor:

Iz konditorske industrije najavljuju da zbog niže cene šećera i brašna postoje realni uslovi da padnu i cene slatkiša


BEOGRAD - Ako nema hleba, jedite kolače!
Iz konditorske industrije spremaju pravo iznenađenje pred novogodišnje praznike, jer najavljuju da će zbog sniženih cena brašna i šećera i cene slatkih poslastica biti niže.

Miroljub Aleksić, predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda u PKS, ističe da su se stvorili uslovi da proizvođači preispitaju cene slatkiša na domaćem tržištu.

- Šećer učestvuje u proizvodnji konditorskih proizvoda od 15 do 45 odsto, a kad je sirovina jeftinija, u još manjem procentu. Slikovito, to znači da, ako je šećer pojeftinio za 20 procenata, slatki proizvod može od dva do sedam odsto, u zavisnosti od vrste - naglasio je Aleksić i dodao da većina proizvođača koristi šećer iz zaliha, nabavljen po mnogo višim cenama.

I Vojislav Stanković, savetnik predsednika PKS za poljoprivredu, takođe je potvrdio da postoji mogućnost da se konditorskoj industriji pomogne i u pogledu sniženja cena mleka u prahu, što bi takođe otvorilo prostor za pojeftinjenje.

Podsećamo, isporuka šećera po nižoj ceni počela je 8. novembra, a ta intervencija uticala je i na snižavanje cene šećera za industrijsku preradu sa skoro 96 na manje od 80 dinara za kilogram, što je i glavni signal za pojeftinjenje slatkiša.

(E. K.)

Šta je pojeftinilo

Cena    stara    nova
Zejtin     124     88,89 do 90,50
Šećer     103 do 130    80
Brašno    56 do 77    35 do 38

*cene su izražene u dinarima


Pojeli smo 72.000 tone konditora

Da kriza uveliko drma, potvrđuje i podatak je za poslednjih devet meseci ove godine čak 91.000 tona konditorskih proizvoda manje nego u istom periodu prošle godine. Na domaćem tržištu prodaja slatkiša opala je za 13 odsto, ili 9.600 tona, a na izvoznim za pet odsto, ili 1.600 tona. U Srbiji je u ovom periodu potrošeno nešto manje od 72.000 tona konditorskih proizvoda, u čemu dominantan udeo imaju domaći proizvodi - 85,6 odsto, u odnosu na uvoz od 14,4 odsto. Smanjenje potrošnje odrazilo se i na uvoz slatkiša, koji je u odnosu na prošlu godinu manji za čak 25 procenata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου