Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Srbi s Kosova traže ruski pasoš


14. novembar 2011. 01:49
Ambasada Rusije u Srbiji uputila je Državnoj dumi u Moskvi pisani zahtev sa željom više hiljada Srba sa Kosova i Metohije da dobiju rusko državljanstvo.
Ilustracija: Guliver/Getty Images/Mondo
"Nekoliko srpskih udruženja sa Kosova i Metohije uputilo je ovih dana pismo ruskoj Dumi, u kojem traže da im se dodeli državljanstvo Rusije. Naveli su da je razlog za to potreba da Srbi sa Kosova i Metohije imaju garancije za svoj opstanak i sigurnost. Udruženja u svom pismu procenjuju da rusko državljanstvo želi oko 20.000 Srba", rekao je dnevnom listu "Danas" savetnik u ruskoj ambasadi u Beogradu Oleg Buldakov.

Pisani zahtev udruženja kosovskih Srba već je dostavljen Ministarstvu inostranih poslova Rusije, koje će ga proslediti Državnoj dumi.

O zahtevu će potom odlučivati nadležni organi u Moskvi, rekao je Buldakov, koji je u Nišu prisustvovao osnivačkoj skupštini Udruženja građana sa Kosova i Metohije.

Predsednik novoformiranog udruženja Ljubiša Vučić rekao je za "Danas" da nije čuo za zvanično pismo više udruženja ruskoj Dumi, ali da "ima ljudsko razumevanje za takav zahtev, koji je posledica očaja, ali i revolta kosmetskih Srba prema politici vlasti u Beogradu".

"Rusija je prijateljska zemlja koja je Ustavom obavezna da štiti svoje građane gde god da se nalaze. Ipak, traženje ruskog državljanstva nije način za rešenje izuzetno velikih problema Srba sa KiM, već je jedina adresa za to Vlada Srbije", rekao je Vučić.

Pema njegovom mišljenju, takvo pismo je pre svega manifestacija nezadovoljstva i opomena za našu vlast, jer pokazuje da građani Srbije koji žive na Kosmetu više veruju nekoj drugoj državi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες