Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Srbi sa Kosova: Ruskoj ambasadi šaljemo još hiljade zahteva za državljanstvo


Predstavnik Udruženja Stara Srbija iz Gračanice koje je u ime više od 21.000 Srba sa Kosova i Metohije zatražilo rusko državljanstvo, Zlatibor Đorđević, izjavio je danas da očekuje da će broj zahteva dostići nekoliko stotina hiljada.
- Ambasadi Rusije u Beogradu predali smo za početak 21.733 zahteva za
dobijanje ruskog državljanstva - kazao je Đorđević i dodao da će ambasada zahteve kosovskih Srba, preko Ministarstva spoljnih poslova, proslediti ruskoj Dumi.

Đorđević je rekao da je prikupljanje potpisa u toku i da se nada da će zatev potpisati više stotina hiljada kosovskih Srba, među kojima su ne samo Srbi koji su otišli sa Kosova 1999. godine već i posle 1945. godine.
  Prema njegovim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije zahtevom za dvojnim državljanstvom od Rusije jedino traže zaštitu i slobodu koju im Srbija ne može obezbediti.
  - Pokušali smo na sve moguće načine da nas naša država zaštiti ali je ona otkazala i gura nas u državu koju Srbi ne prihvataju - kazao je Đorđević i dodao da Srbi ne prihvataju nijedan dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.
  Prema rečima Đorđevića, akcija potpisivanja peticije kojom se traži rusko državljanstvo za kosovske Srbe pokrenuta je pre dva meseca.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες