Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Srbija u par godina izgubila 6 hiljada doktora nauka



Srbija je, poslednjih nekoliko godina, kako se procenjuje, izgubila više od 6.000 doktora nauka koji rade u inostranstvu.
student5
Mali broj naših doktora je odlučio da stečeno znanje van naše zemlje "investira" u Srbiji zbog dugog čekanja na nostrifikaciju diplome.

Precizan podatak o broju doktoranata koji rade u inostranstvu, ali i onih koji žele da se vrate u Srbiju ne postoji. Iz Ministarstva nauke i prosvete procenjuju da ih ima više od 6 hiljada na radu u inostranstvu.

"Jedan od problema je sporost u postupku nostrifikacije doktorskih disertacija stečenih u inostranstvu. Zbog toga je Ministarstvo formiralo radnu grupu koja je donela Pravilnik o priznavanju prethodno stečenih znanja u funkciji nastavka školovanja", rekao je državni sekretar u Ministarstvu nauke i prosvete Radivoje Mitrović.

On je objasnio da se na nostrifikaciju dugo čeka, jer pojedini članovi komisija "vagaju" koliko se kotira univerzitet na kome je neko doktorirao, ali i tema doktorske disertacije.

Da se na nostrifikaciju doplome čeka i dve godine potvrđuje Andrej Fajgelj, koji je u Francuskoj magistrirao i doktorirao francuski jezik.

"Imao sam problema da nostrifikujem diplomu i dve godine sam čekao da se neko odobrovolji i lupi mi pečat na diplomu", izjavio je Fajgelj i dodao da se, ipak, odlučio za povratak u Srbiju, jer je ovo njegova zemlja. On se odlučio za povratak, jer je država godinama ulagala u njegovo obrazovanje, pa je odlučio da joj se na taj način oduži.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...