Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Studiranje se više ne isplati - diploma u Srbiji degradirana

nedelja, 06 novembar 2011


Plate školovanih ljudi u Srbiji često su manje od majstorskih. Standardne plate profesora, učitelja i nastavnika ne premašuju 40.000. Farmaceuti rade za oko 58.000, lekari i stomatolozi za 56.500, pravnici za nešto više od 47.000, a ekonomisti za 39.500 dinara. Ali, zato drvoseče, deficitarni u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, mogu da zarade i do 100.000.
gradjevina2
Završila sam Fakultet organizacionih nauka kao izuzetno dobar student i danas radim u državnoj firmi, u administraciji, za platu od oko 30.000 dinara. Srećna sam jer plata stiže redovno, ali ponekad se pitam da li je trebalo roditelji toliko da ulažu u sestrino i moje školovanje. Muž, koji kod privatnika radi kao automehaničar, zaradi oko 80.000 dinara. Da nije njega ne bismo preživeli, kaže Zorica Reljić iz Krnjače.

Ne misli ona da je posao njenog muža lak. Kaže, za razliku od nje, on nema ni vikend, a često ni fiksno radno vreme. Ali, kad sabere sve noći koje je provela učeći za ispite, misli da su vrednosti u Srbiji prilično pomerene. Naravno, na gore.

I nije ona jedina sa diplomom koja se oseća potcenjeno. Koliko je intelektualni rad na dnu društvene lestvice najbolje pokazuju podaci da na posao u ovom trenutku čeka oko 44.800 fakultetski obrazovanih, plus još 37 magistara i doktora nauka!

Tražena zanimanja

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na spisku najtraženijih zanimanja u zemlji su: zavarivači, inženjeri elektrotehnike i građevinarstva, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, knjigovođe i računovođe, grafičari, oftalmolozi, ginekolozi i anesteziolozi, pekari i poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari, kozmetičari, veterinari i farmaceuti, gerontodomaćice, lakireri, keramičari, vozači i vulkanizeri. Kao što se vidi sa spiska, najmanji je deficit zanimanja za koje je potreban fakultet.

Školovanje jednog stomatologa u Beogradu košta oko 3.000 evra, ukoliko fakultet završi u roku, odnosno oko 4.500, ako studira osam godina, što je prosek na Beogradskom univerzitetu. Da bi otplatio ovaj novac, on mora da radi između pet i sedam godina, ne računajući volontiranje i praksu. Zubari na posao prosečno čekaju četiri godine, a lekari tri meseca duže.

Jedan vodoinstalater za najmanji izlazak na teren uzima od 1.000 do 2.500 dinara (otčepljivanje začepljenog odvoda), a za pet takvih "terena" u džep stavi 100 evra. Keramičari za lepljenje pločica u jednom stanu, u kuhinji i kupatilu, prosečno uzmu od 100 do 150 evra. Majstor za hoblovanje i lakiranje parketa, kad se odbije materijal, može da uzme oko 400 evra. Dakle, većina "kućnih" majstora može mesečno da zaradi po 1.000 i više evra, što je na nivou trostruke plate jednog učitelja.

Ali, ni taj majstor ne bi mogao da opstane kad bi morao da registruje radnju i plaća uredno državi sve dažbine, jer bi mu one pojele gro zarade. Osim toga, opšte mesto je da je dobrih majstora sve manje.

Država loše tretira intelektualce

"Kod nas hirurzi svetske klase zarađuju od 80.000 do 100.000 dinara mesečno, a uzmite samo koliko je koštalo njihovo školovanje i kolika je njihova odgovornost", kaže Ranka Savić iz ASNS.

Ona se slaže da je intelektualni rad u Srbiji apsolutno potcenjen i to već decenijama, a za to vidi nekoliko razloga - diplome zbog privatnih fakulteta imaju manju težinu, zapošljavanje po partijskom ključu, "zbog partijskih kadrova menjaju se sistematizacije, pa za radna mesta za koja je danas potreban fakultet, sutra više nije".

Ipak, prema njenom mišljenju, krivi su sami vlasnici diploma, koji su zbog nemanja posla pristali da rade za mizerne pare, pod katastrofalnim uslovima, i to često poslove koji su daleko ispod njihovog stepena znanja. Bitno je samo doći do radnog mesta.

"Prosečna plata u obrazovanju je 38.000 dinara, a tu je više od 80 odsto kadra fakultetski obrazovano. Neretko se dešava da đaci, deca vlasnika kafića ili biznismena, dolaze u srednju školu kolima, a profesori se guraju da uđu u autobus. Stariji profesori idu krezavi, jer nemaju pare da poprave zube. Nose iznošene cipele. Nedavno sam video jednog predavača filozofije koji je vezao cipele kanapom", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata zaposlenih u prosveti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες