Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Suficit Srbije sa CEFTA za prvih devet meseci 1,15 milijardi dolara

TRGOVINA
 
Autor/izvor: SEEbiz/Tanjug
Datum objave: 06.11.2011. - 13:28:15
BEOGRAD - Srbija je u prvih devet meseci 2011. ostvarila suficit u razmeni sa zemljama iz CEFTA od 1,15 milijardi dolara, najviše zahvaljujući izvozu poljoprivrednih proizvoda.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u zemlje iz Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi od januara do septembra najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila struju, gvožđe i čelik, kameni ugalj i obojene metale, kao i povrće i voće.

Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 2,4 milijardi dolara, a uvoz je bio 1,25 milijardi dolara, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 192,3 odsto.

U 2010. je Srbija ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,36 milijardi dolara, uglavnom, takođe, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle onog Evropske unije (EU).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες