Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Telekom: Moguć otkup akcija OTE-a


24. novembar 2011. | 15:50 | Izvor: Tanjug
BEOGRAD -
telekom srbija telenorKompanija "Telekom Srbija" saopštila je danas da postoji mogućnost kupovine 20 odsto akcija koje se nalaze u vlasništvu grčkog operatora OTE
Kako je rečeno u sektoru za odnose za javnošću "Telekoma Srbija", javnost će o ovoj transakciji biti obaveštena na vreme i u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.
U "Telekomu" takođe ukazuju da nisu tačni finansijski detalji ove transakcije, a koje su danas preneli pojedini mediji.
Agencija Blumberg je ranije danas prenela informaciju da je "Telekom Srbija" zatražio od banaka kredit za realizaciju otkupa petine od ukupnog broja akcija, dok bi ostatak sredstava bio iskorišćen da se reprogramira kredit uzet ranije tokom godine.
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je krajem juna ove godine izjavio da "Telekom Srbija" sigurno neće biti privatizovan za vreme mandata ove vlade, kao i da su u toku pripreme za transformaciju te kompanije u otvoreno akcionarsko društvo i besplatnu podelu akcija građanima, sadašnjim i bivšim zaposlenima u tom preduzeću.
telekom srbija 3
Ćirić je tada obelodanio da postoji inicijativa da država poveća svoj udeo u kapitalu "Telekoma" sa sadašnjih 80 na 100 odsto i dodao da će se o tome pregovarati u narednom periodu, ali nije iznosio detalje sa kime će ti pregovori biti vođeni.
Kada se završi proces transformacije srpskog "Telekoma" u otvoreno akcionarsko društvo, počeće i trgovina hartijama od vrednosti te kompanije na Beogradskoj berzi, najavio je Ćirić.
Privatizacija "Telekoma" u proleće ove godine proglašena je neuspešnom, jer jedina zainteresovana kompanija "Telekom Austrija" nije ispunila finansijske uslove u okviru dostavljene ponude, koju je vlada propisala na 1, 4 milijarde evra i nije želela da proda 51 odsto kapitala "Telekoma" ispod te cene.
"Telekom Austrija" je ponudio 900 miliona evra za kapital i 500 miliona evra za investicije u tu srpsku kompaniju u naredne tri godine, što je Vlada Srbije na kraju odbila.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...