Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

WSJ: Србија ставља на лед придруживање ЕУ?


ЊУЈОРК – Тактика штапа и шаргарепе коју примењује Европска унија можда више није тако примамљива за Србију, која би могла да своје тежње ка придруживању ЕУ стави на лед или чак да их потпуно одбаци будући да не жели да се одвоји од Косова, пише „Вол стрит џорнал”.
ЕУ, која би 9. децембра требало да одлучи да ли ће приступити преговорима о придруживању са Србијом, саопштила је у октобру да, пре убрзавања процеса интеграције, напети односи са Косовом морају да се побољшају.
Високи креатори политике и даље се надају да дијалог Београда и Приштине може успешно да се заврши и да утре пут интеграцији Србије у ЕУ, наводи лист, али напомиње да ће косовско питање, чак и ако Унија прихвати Србију као кандидата за чланство, стајати на њеном европском путу у наредним годинама.
У тексту се додаје да ће Унија, иако за сада не присиљава Србију да призна независност Косова, вероватно пре или касније инсистирати на томе да Београд предузме такав корак јер не жели тињањући политички конфликт поврх сопствених финансијских проблема.
Србија се нада да ће решити косовски проблем а да неће морати да прихвати независност Косова, али ЕУ можда није тако чврсто убеђена да је то изводљиво.
С обзиром на то да је одустајање од Косова тешко прихватљиво за већину Срба, који га сматрају својом културном колевком, делови српског политичког естаблишмента размишљају да одустану од тежњи ка ЕУ.
Националистичка реторика се поново распаљује пред изборе предвиђене за мај идуће године, пише лист и наводи недавну изјаву министра унутрашњих послова Ивице Дачића да „ако је цена да се Србија одрекне Косова да би добила чланство у Унији, онда то не треба никада прихватити, јер постоје национални и државни интереси, а Србија може да опстане без ЕУ”.
Лист, такође, наводи изјаву Дачића да Србија не сме да обећа да неће ратовати за Косово, залажући се за „равнотежу страха” и додајући да је Србија „неколико пута током историје губила и враћала Косово”.
Иако су тако ратоборне изјаве можда део предизборне тактике, Дачићево виђење би могло да постане привлачно када Србија не би добила статус кандидата за чланство у ЕУ, пише „Вол стрит џорнал”.
Ако такви популистички ставови стекну већину међу српским гласачима, то би могло да наговести крај проевропске владе под Борисом Тадићем на изборима наредне године, негативно утичући на безбедносну ситуацију у региону, закључује амерички дневник.
Танјуг
објављено: 24.11.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου