Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Za započinjanje franšiznog biznisa tri do sedam hiljada evra



Oni koji bi rado započeli privatan biznis ali za to nemaju dovoljno novca, ako se odluče za franšizu, mogu da se „izvuku” i sa manjim ulaganjem. Za takvu investiciju potrebno je između 3.000 i 7.000 evra, a kompanija davalac franšize obezbedila bi poslovanje pod razrađenim brendom, kao i obuku za konkretnu vrstu posla.
dogovor3
Prema podacima Privredne komore Srbije, u Srbiji ima ukupno 110 franšiznih brendova, a svaki četvrti je domaći. U franšizi je zaposleno 18.500 ljudi i ima ukupno 1.550 prodajnih mesta.

Saša Milutinović je rešio da se pre šest meseci oproba u takvom ulaganju i uzeo je franšizu švedske kompanije Husse koja se bavi dostavom hrane za kućne ljubimce. U startu je, kako kaže, uložio oko 3.000 evra, ne računajući mesečne izdatke koji se kreću od 50 do 200 evra.

"Pošto je reč o specifičnom poslu, nisam morao da ulažem mnogo. Auto i računar sam već imao, bio mi je potreban samo prostor za magacin. Jedini uslov kompanije Husse bio je da ne smem da prodajem hranu pet šopovima, nego isključivo moram da se bavim dostavom", navodi Milutinović. On dodaje da je zasad zadovoljan odzivom, a u narednih šest meseci očekuje da će vratiti sav uložen novac.

U franšizingu vlasnik proizvoda ili usluge, davalac franšize, prodaje pravo primaocu da nastupa na tržištu pod njegovim brendom i da distribuira njegove proizvode ili usluge, a obezbeđuje i know-how, obuku i smernice. Primalac tako počinje posao uz primenu proverenog poslovnog modela, dok davalac širi svoju mrežu i prepoznatljivost brenda.

Ljiljana Čakić, vlasnica firme "Dve šmizle”, ističe da oni koji se odluče za ovakvo ulaganje ne moraju na početku ni oko čega da se trude.

"Sve se dobije na gotovo, jer je neko već razradio posao i poziciju na tržištu, a pobrinuo se i za reklamu. Korisnik franšize ne mora čak ni da bude u struci, jer mi preuzimamo na sebe da svakoga obučimo kako da vodi posao", kaže Čakić.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji je za ulaganje u franšizu potrebno ukupno između 5.000 i 7.000 evra. Oko 4.500 bi koštala roba, a treba računati i oko 1.500 evra za sređivanje lokala, unošenje adekvatnog nameštaja, polica.

Neke franšize u Srbiji

Domaće - Strane
Rakia bar- Helen Doron
Adore Chocolat -Top shop
Mega line - Pizza Hut
Squadra fish - Fornetti
Battery startes - Diners Club International
Dve šmizle - Costa Coffee
AMC - Mc Donald’s
PTT Srbija - Chem dry
Tarkett Trade - Century 21 Serbia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου