Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ZEKIN SALAS

Το αγρόκτημα Zekin salaš Εκτύπωση
25/11/2011
 Kάθε αγρόκτημα (που στα σερβικά λέγεται salaš) στον σερβικό σιτοβολώνα Βοεβόδινα έχει τη δική του ιστορία, που το κάνει ενδιαφέρον και μοναδικό του είδους, κι έτσι και το αγρόκτημα Zekin salaš, στην κωμόπολη Krčedin, της επαρχίας Σρεμ, που αποτελεί, στην ουσία, ένα οικόπεδο στο οποίο ζουν και κινούνται ελεύθερα τα κουνέλια, και στο οποίο τα παιδιά έρχονται για να παίζουν μ’αυτά τα συμπαθητικά ζώα. Το εν λόγω αγρόκτημα βρίσκεται στην οδό του δασκάλου Ζέκοβιτς, ο οποίος είχε μαζί του και ένα κουνέλι, που τού έκανε παρέα στη ζωή του (αναφέρουμε ότι στα σερβικά η λέξη ‘ζέκα’ σημαίνει ‘κουνελάκι’). Έτσι, σ’αυτό το αγρόκτημα της επαρχίας Σρεμ, όπου υπάρχουν πολλά κουνέλια, εγκαταστάθηκαν, ελεύθερα, αυτά τα ζώα και κανένας δεν τους πειράζει. Ακόμα και ο ακαδημαϊκός ζωγράφος Nikola Džafa ζωγράφισε μερικούς πίνακες, αφιερωμένους σ’αυτά τα συμπαθητικά ζώα, και τα έργα του στεγάζονται σε ένα μικρό μουσείο αυτού του αγροκτήματος.
 Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία για την κωμόπολη Krčedin, που βρίσκεται στην όχθη του Δούναβη, στις πλαγιές του λόφου Φρούσκα Γκόρα, μεταξύ των σερβικών πόλεων του Βελιγραδίου και του Νόβι Σαντ. Εδώ υπήρχε μια οχυρωμένη πόλη ακόμα κατά τη νεολυθική εποχή με νομισματοκοπείο. Στο αγρόκτημα Zekin salaš υπάρχει πλούσια συλλογή νομισμάτων από εκείνη την εποχή, έργο του Mile Obradović.
Εκτός από το εστιατόριο, στο οποίο σερβίρονται παλιά σερβικά φαγητά της επαρχίας Σρεμ, στο ίδιο αγρόκτημα υπάρχουν άλλες 13 εγκαταστάσεις, αποθήκες σίτου, αίθουσες για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένας θερινός κήπος, μια πλατεία κατάλληλη για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, υπάρχει ακόμα και ένας μικρός ζωολογικός κήπος, ένα ιπποτροφείο, ακόμα και ένας παιδικός σταθμός και τόπος παιχνιδιού, και όλα αυτά με την επιθυμία να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το περιβάλλον αυτού του αγροκτήματος, τυπικού για την επαρχία του Σρεμ, και , επίσης, με την επιθυμία να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, σ’αυτό το μέρος της Σερβίας, ο Τουρισμός και ο ξενοδιοχειακός τομέας. Στην πινακοθήκη «Γκούβνο» εκτίθενται διάφοροι πίνακες ζωγράφων από την περιοχή της Βιοεβόδινας, και, επίσης, εκεί υπάρχει ένας εκθεσιακός χώρος για διάφορα σουβενίρ και για το εργόχειρο των νοικοκυριών από την επαρχία Σρεμ.
Τέλος, αναφέρουμε ότι το αγρόκτημα «Ζέκιν Σάλας» διαθέτει και πλούσια οινοποιία και μεγάλη κάβα με 21 ποικιλίες κρασιού, επειδή η περιοχή του λόφου Φρούσκα Γκόρα είναι γεμάτη από διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, ορισμένες από τις οποίες είναι τυπικές για την επαρχία Σρεμ.
Αυτό το αγρόκτημα αποτελεί ιδανικό τόπο αναψυχής, τα δωμάτια έχουν παλιά έπιπλα και παλιά κοσμήματα, η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη, τυπική για την περιοχή της Βοεβόδινας, με μουσική και νόστιμο φαϊ – πάπια φρικασέ στη σάλτσα από κρασί, μπριζόλες του krčedin, ψητό κρέας, ψάρι του ποταμού, διάφορα γλυκά, πίτες και άλλα. Επίσης, στην τριγύρω περιοχή του αγροκτήματος Zekin salaš οργανώνονται διάφορες εκδρομές, στις οποίες έρχονται πολλοί ξένοι, και κυρίως τουρίστες από τη Σλοβενία, Γερμανί, Ρωσία και από την Αυστρία. Επίσης, εδώ έρχονται και υπάλληλοι διαφόρων ξένων πρεσβειών στο Βελιγράδι, και προβλέπεται ότι στο αγρόκτημα θα έρχονται ακόμα περισσότεροι τουρίστες, επειδή στο εγγύς μέλλον εδώ πρέπει να οικοδομηθεί ένα ξενοδοχείο, ένα κέντρο αναψυχής και ιχυθοτροφείο. Τέλος αναφέρουμε και το πασίνγωστο ποταμίσιο νησί στον Δούναβη, που λέγεται Krčedinska ada, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το αγρόκτημα, με πολλούς κολπίσκους, στους οποίους έρχονται ψαράδες, κυνηγοί και λάτρες του φωτο-σαφάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες