Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 9ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Εκτύπωση
08.12.2011.
 Το επίσημο Βελιγράδι αναμένει με μεγάλη δόση αβεβαιότητας την 9η Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία οι αρχηγοί κράτων ή πρόεδροι των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνουν, εν τέλει, το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας. Ανάμεσα στο ντόπιο κοινό γίνεται, ολοένα και περισσότερο, λόγος για κάποια «υποψηφιότητα υπό αίρεση», και οι επίσημοι πολιτικοί παράγοντες του Βελιγραδίου ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι σχετικά με το θέμα αυτό. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι το διπλωματικό παιχνίδι παίζεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, και ότι όλα είναι δυνατόν να γίνουν μέχρι τη λήξη αυτού του παιχνιδιού. Για το θέμα γράφει η Ivana Subašić.  
Δύο μέρες εν όψει της τελικής απόφασης που θα λάβει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την παραπέρα τύχη της χώρας μας, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, διεμήνυσε ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει όλους τους όρους για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ένωση, καθώς και ότι η ίδια αξίζει απόλυτα να αποκτήσει αυτό το καθεστώς. Όμως, ούτε και αυτός δεν μπορεί να πει σίγουρα αν η Σερβία, η οποία έχει τηρήσει όλους τους τεχνικούς και πολιτικούς όρους, θα ποκτήσει, στις 9 Δεκεμβρίου, το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Μετά από τη συνάντηση κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, που κράτησε πολλές ώρες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνος για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κ. Božidar Đelić, δήλωσε ότι κατά τις επερχόμενες μέρες πρέπει να αναμένουμε και παραπέρα πιέσεις σε βάρος της Σερβίας. «Παρότι 24 χώρες-μέλη της Ένωσης υποστήριξαν τη Σερβία στην ίδια συνάντηση κορυφής, πάντως, τρεις χώρες-μέλη επέμεναν στην τήρηση ορισμένων όρων όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου»,- είπε ο κ. Đelić.
«Είναι σχεδόν ελάχιστες οι πιθανότητες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μετριάσει κάπως, μέχρι την 9η Δεκεμβρίου, τη στάση της απέναντι στην υποψηφιότητα της Σερβίας»,- λέει για το Ραδιοσταθμό μας ο κ. Aleksandar Gajić, αναλυτής της πολιτικής κατάστασης από το Βελιγράδι. «Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σερβίας. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, και το γεγονός ότι τρεις χώρες-μέλη εναντιώνονται ακόμα στην αίτηση της Σερβίας, μπορούμε να αναμένουμε, στο τέλος, τη διαπίστωση που λέει ότι η Σερβία έχει σημειώσει μέχρι τώρα μεγάλη πρόοδο, αλλά και ότι η ίδια πρέπει να σημειώσει και πρόσθετη πρόοδο»,- τονίζει ο κ. Gajić, και προσθέτει ότι παρόμοια διαπίστωση θα εκφράσει τον συσχετισμό των δυνάμεων στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να αναβάλει, για πολλά ακόμα χρόνια, τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης. «Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά την ένταξη της Κροατίας θα κλείσει η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνδέουν την υποψηφιότητα της Σερβίας με τήρηση ορισμένων πρόσθετων όρων, αναγκάζοντάς την να προβεί και σε άλλες υποχωρήσεις»,- επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου