Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Beogradska berza: Najveći dnevni promet u šest meseci



Najveći dnevni promet u proteklih šest meseci uz blagi oporavak cena obeležio je današnji trgovački dan. Indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 dobio je na vrednosti 0,6 procenata, dok se Belex Line popeo za 4 poena na nepunih 967 poena.
berza12
Ukupna realizacija je dostigla rekordnih 255 miliona dinara, a preko 90 odsto prometa se odnosilo na svega tri hartije iz realnog sektora.

Lider po prometu je bio trgovački lanac Pekabeta iz Beograda (PKBT) koji se nalazi pod kontrolom belgijske grupacije Delhaize sa isprometovanih 117,3 miliona dinara po ceni od 8.500 dinara. Danas je realizovano preko 3 odsto akcija ove kompanije u mogućoj krajnjoj konsolidaciji vlasništva. Uporedo, Delhaize Srbija sprovodi dokapitalizaciju u obimu od 100 odsto akcija, a pojedinačni akcionari su izrazili sumnju da većinski vlasnik ovim potezom namerava razvodnjiti vlasništvo malih akcionara. Druga najprometnija hartije bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je na polovini trgovačkog dana zabeležio transakciju od 38.000 akcija po ceni od 2.264 dinara što je za oko 3 procenta više u odnosu na juče. Najverovatnija konsolidacija vlasništva je izvršena i u kompaniji Rudnik iz Rudnika (RUDN): isprometovano je skoro osam odsto vlasništva po ceni od 2.500 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila u drugom planu sa realizacijom od 6,7 miliona dinara, a cena je oslabila za pola procenta na 605 dinara. Oko kote od 600 dinara pojavljivala se solidna tražnja dok je ponuda bila nešto slabija. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se kretao u skladu sa današnjim cenovnim trendom, ojačavši na 491 dinar uz obim od nepunih 4.000 isprometovanih akcija.

Banke su ubeležile slab promet. Trgovanje akcijama AIK banke iz Niša (AIKB) je vredelo tek 1,9 miliona dinara. Cena na zatvaranju je bila viša za 2 odsto, okončavši dan na 1.580 dinara dok je i dalje prisutan veliki raskorak između ponude i tražnje. Beogradska Agrobanka (AGBN) je nakon višednevne korekcije danas ubeležila skok od 5 odsto na 3.785 dinara, a realizacija je iznosila 1,4 miliona dinara.

Situacija na dužničkom tržištu je bila relativno mirna, a ukupan promet je iznosio 54.000 evra dok je prosečna prinosna stopa ostala na 6,1 odsto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...