Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Опасни пси на безбедносном испиту


Тестове социјализације, које спроводи Кинолошки савез Србије, обавезни су да полажу и сви пси виши од 55 центиметара. – Ако пас не положи испит, има право да изађе на поправни, и то неограничен број пута
Демонстрација „манира“
Људи воле послушне псе спремне да се играју и мазе, али међу њима има оних које није безбедно пустити ни на улицу.Услови под којима се гаје и држе „љубимци преке нарави” регулисани су Правилником о начину држања паса који могу представљати опасност за околину. Да ли ови потенцијално опасни пси стварно то и јесу, и да ли их њихови власници адекватно „васпитавају”, проверава се тестом социјализације, који спроводи Кинолошки савез Србије. Осим „опасних”, испит су обавезни да прођу и пси виши од 55 центиметара.
Први тестови социјализације организовани су у јуну на теренима Клуба дресера и водича службених паса „Полицајац” на Бежанијској коси.
– Тестове је до сада положило око 20 паса, а неколико њих је враћено на поправни испит. Тестови социјализације се организују кад год има пријављених кандидата – прецизира Ана Бијеловић, портпарол Кинолошког савеза Србије.
Пре полагања испита, комисија идентификује пса провером података са микрочипа који је имплантиран под кожу животиње. Идентификација је нужна да се не би догодило да власник на испит доведе неког „васпитаног пса”, који би дублирао његовог агресивног љубимца.
Први део испита је полигонска демонстрација дресираности. За пролаз на испиту потребно је освојити 70 поена. Затим следи тест наклоњености човеку, односно демонстрација „манира” у урбаној средини: на улици, у парку, међу пролазницима и другим животињама.
У овом делу пас и власник не освајају поене, већ кинолошки судија само констатује да ли су кандидати задовољили критеријуме.
Без обзира на исход испита, резултат се уписује у књижицу пса. Ако пас не положи, има право да изађе на поправни, и то неограничен број пута. Доказ о положеном испиту предуслов је да газда може да пса са заштитном корпом и на повоцу изведе на улицу. Власници морају да носе са собом потврду да је пас безбедан по околину, када с њим крену у шетњу.
Комисија у току целог испита вреднује карактер пса. Ако уочи да се у том погледу стално запажају исте мане, попут агресивности, пас може да буде дисквалификован са испита иако је на полигону скупио довољан број бодова.
Љ. Перовић    
 -----------------------------------------------------------
Знање потребно на полигону
– Пас не сме да иде испред водича или да заостаје, а мора одмах да седне ако се он заустави
– Док се креће поред људи, са или без поводника, мора бити миран
– На команду власника мора да седне, а мора показати послушност када треба да легне, остане на месту или приђе
-----------------------------------------------------------
Владање у насељеном подручју
– Пас мора бити незаинтересован за пешаке, бициклисте, аутомобиле...
– Мора да буде миран док се шета на поводнику
– Не сме да узнемирава ни пролазнике ни људе који му долазе у сусрет, а тако мора да се понаша и при сусрету са другим псом
– Команде да седне, легне и остане на месту мора извршавати и на улици
----------------------------------------------------------- Опасни пси
– Ако су без повода напали, повредили, или убили људе или псе
– Који су намењени да чувају имовину, или су телесни чувари
– Узгајани за борбе, или су у њима учествовали
– Бул теријери, стафордски теријери, мини бул теријери, пит булови и пси добијени укрштањем ових раса
-----------------------------------------------------------
Обавезе власника
– Власник опасног пса мора да буде пунолетан
– Власник опасног пса не може да буде особа која је осуђивана или кривично гоњена, као ни особа која је одговарала због злостављања или убиства животиње
– Опасне псе уз брњицу и на повоцу смеју да изводе само пунолетни власници
– Опасног пса власник не сме да уступи на чување
– Упозорење „Опасан пас” мора да стоји на улазу
– Просторија у којој пас борави мора да буде закључана
-----------------------------------------------------------
Стафорд који је девојчици одгризао уво није успаван
Стафорд теријер који је 11. октобра на Карабурми напао трогодишњу девојчицу и одгризао јој део уха није еутаназиран.
Пас је, како налаже процедура, после напада задржан у карантину. Пружена му је прилика да полаже тест социјализације, али га није прошао, због чега је донета одлука да буде успаван у року од пет дана.
Еутаназија није обављена јер је у међувремену ветеринарска инспекција поништила одлуку о успављивању позивајући се на Закон о добробити животиња, као виши правни акт, који прецизира да се ова мера може применити искључиво због медицински оправданих разлога.
Стафорд теријер стога није усмрћен, а касније је поклоњен једном удружењу за бригу о животињама.
објављено: 10.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου