Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Нови сандучићи за безбедне пошиљке


Свако сандуче мора да буде од чврстог и постојаног материјала, одређених димензија и постављено на прописаној висини, а боја није прописана
Полако али сигурно одлазе у историју Фото Д. Јевремовић
Сандучићи од иверице или материјала који није довољно постојан, са једва видљивим отвором у који поштар не може поштено ни да углави писмо, кутијице за одлагање пошиљака у зградама и кућама које су у међувремену остале без брава и вратанаца… Све то, за сада истина неприметно, одлази у историју. Jер, од првог јануара ове године почео је да тече рок за замену кућних поштанских сандучића, закључно са завршетком 2015. године. Грађани Србије имаће до тада задатак да их доведу у ред, поправе или замене новима, у складу са новим прописима. Републичка агенција за поштанске услуге (РАПУС) обзнанила је мере нових сандучића, у складу са европским стандардима. Свако сандуче мора да буде од чврстог и постојаног материјала, одређених димензија и постављено на прописаној висини, док боја није битна.
У „Поштама Србије” кажу да су завршили акцију пописивања кућних сандучића, док обавештавање житеља о важности њиховог постојања и даље траје. Од 2.637.380 пописаних, у готово половини објеката (44,8 одсто) не постоје кутије за одлагање пошиљака.
– Од укупног броја, 35,7 одсто сандучића је исправно, 13,2 процената је исправно али необележено, док их је 6,3 одсто неисправно. Постојање правилно обележених и исправних кућних поштанских сандучића је у интересу квалитетне и безбедне доставе пошиљака – наводе у „Поштама Србије”, додајући да су у пост шоповима цене нових претинаца од 849 до 1.770 динара.
У дописима који и ових дана стижу на адресе корисника услуга „Пошта Србије” власници станова и пословних објеката су упозорени да морају у законском року да поставе сандучиће, али и да их одржавају, или ће у супротном сносити санкције предвиђене Законом о поштанским услугама. Изменама и допунама овог акта одређене су и казне за непостављање одговарајућих претинаца и њихово неодржавање.
Тако ће за непостављање сандучета са 5.000 динара бити кажњен предузетник и правно лице, док ће 2.000 динара морати да одвоје грађани који су пропустили да поставе прописане кутије за поштанске пошиљке.
М. Р. Б

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....