Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


Εκτύπωση
15.12.2011.
 Έχει γίνει πια μέρος της παράδοσης το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια οι πολίτες του Βελιγραδίου και οι φιλοξενούμενοί τους περνάνε την πρώτη μέρα της Πρωτοχρονιάς, δηλ. την 1η Ιανουαρίου το μεσημέρι και το απόγευμα, στην οδό που λέγεται «Οδός ανοιχτής καρδιάς». Το εν λόγω όνομα έλαβε η οδός Svetogorska (δηλ. η οδός του Αγίου Όρους) στο κέντρο του Βελιγραδίου. Την 1η Ιανουαρίου λειτουργούν όλα τα καφενεία και όλα τα εστιατόρια που βρίσκονται σ’αυτήν την οδό, τους επισκέπτες υποδέχονται διάφοροι ηθοποιοί, κλόουν, τραγουδιστές...Όλα είναι γεμάτα ζωντάνια, χαμόγελα και τραγούδι. Όμως, φέτος, δηλ. την επικείμενη Πρωτοχρονιά, όλη η πόλη του Βελιγραδίου θα φέρει το όνομα «Πόλη ανοικτής καρδιάς». Επιμέλεια Jelena Gligorić.
Η εκ παραδόσεως φιλοξενία του Βελιγραδίου και των πολιτών του πρόκειται να εκφραστεί, κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, με τη φράση  «Το Βελιγράδι - Πόλη ανοιχτής καρδιάς». Τότε, η πρωτεύουσα της Σερβίας θα γίνει πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, επειδή η πόλη μας θα φιλοξενήσει τουρίστες απ’όλα τα Βαλκάνια, απ’όλες τις χώρες της τριγύρω περιοχής – Σλοβένους, Κροάτες, Μαυροβουνιώτες, Σκοπιανούς, Βουλγάρους, Έλληνες και άλλους, και όλοι τους θα τα περάσουν ‘τρελλά’ στα καφενεία και τα εστιατόρια του Βελιγραδίου, στα σχεδία πλάι στις όχθες των ποταμών, στους δρόμους και πλατείες, και ιδίως στον παλιό πυρήνα της πόλης, που λέγεται Skadarlija, και όλα με την ευχή να γίνει το προσεχές έτος καλύτερο από το τωρινό! 
Ο Dejan Veselinov, διευθυντής της Τουριστικής Οργάνωσης Βελιγραδίου, λέει ότι την Πρωτοχρονιά το Βελιγράδι αναμένεται να επισκεφτούν μέχρι 15 χιλιάδες ξένοι τουρίστες, καθώς και ότι αυτοί οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία, σε συνεργασία με τον μεταφορέα «Lasta», που διαθέτει άνετα τουριστικά λεωφορεία, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου να κάνουν έναν γύρο του Βελιγραδίου και να δουν όλα τα αξιοθέατα της σερβικής πρωτεύουσας. «Αυτές οι εκδρομές θα ξεκινούν κάθε απ’αυτές τις τρεις μέρες από την κεντρική πλατεία του Nikola Pašić στις 10 η ώρα το πρωί με ξεναγό στα αγγλικά και το μεσημέρι με ξεναγό στα σερβικά. Όλες οι εισπράξεις προβλέπεται να κατατεθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς»,- λέει ο κ. Βεσελίνοβ, και προσθέτει ότι, επίσης, προβλέπεται, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, και δωρεάν διαδρομή για τους τουρίστες από τη μεγάλη πλατεία Slavija ως την Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Βελιγραδίου, με ένα ανοικτό λεωφορείο, και οι τουρίστες θα ζεσταθούν με δυνατούς ήχους της μουσικής και με ζεστά ροφήματα.
«Φέτος το κέντρο του Βελιγραδίου θα γίνει πλούσια στολισμένο με διάφορα λαμπιόνια και με ένα μεγάλο έλατο, και, επίσης, κατά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς θα λειτουργεί τακτικά και ένα μικρό γήπεδο για πατινάζ, στο κέντρο της πόλης, ενώ η Πλατεία Δημοκρατίας θα αποτελεί πραγματικά ΄Πλατεία ανοιχτής καρδιάς’»,- λέει η κυρία Tatjana Pašić, βοηθός του Δημάρχου Βελιγραδίου, και προσθέτει ότι στην ίδια πλατεία θα υπάρχουν πολλά μικρά ξύλινα σπιτάκια, τα οποία θα πωλούν διάφορα σουβενίρ, βραστό κρασί, τσάι, χυμούς και γλυκά.
Τέλος, αναφέρουμε ότι και φέτος στις 31 Δεκεμβρίου το βράδυ, στην Πλατεία μπροστα στον Οίκο της Βουλής της Σερβίας, στο κέντρο του Βελιγραδίου, πρόκειται να οργανωθεί μεγάλη συναυλία ροκ μουσικής, η οποία θα αρχίσει στις 9 η ώρα το βράδυ, με μουσική του συγκροτήματος Galija, από την πόλη Νίση. Ο τραγουδιστής Nenad Mijosavljević λέει πως για αυτόν και για τα μέλη του συγκροτήματός του αποτελεί μεγάλη χαρά που θα παίξουν τη μουσική τους ακριβώς την Πρωτοχρονιά και ότι αυτή η συναυλία συμβολίζει, στην ουσία, την 35η ιωβηλαία επέτειο ίδρυσης και λειτουργίας του συγκροτήματος Galija.
Μετά από το συγκρότημα Galija, τη μουσική τους θα παίξουν τα μέλη του συγκροτήματος Plavi orkestar, ενώ ακριβώς τα μεσάνυχτα θα εμφανιστεί στη σκηνή το συγκρότημα Van Gog, και, στο τέλος, μετά απ’αυτούς θα τραγουδήσει ο φημισμένος τραγουδιστής από το Μαυροβούνιο -   Sergej Ćetković. «Χαίρομαι πολύ που θα έχω την ευκαιρία να συναναστρέφομαι με πολίτες του Βελιγραδίου. Επίσης, χαίρομαι που θα εισέλθουμε όλοι μαζί, με τα τραγούδια μου, στο Νέο Έτος 2012»,- δήλωσε ο ίδιος.   
Κανένας δεν ξέρει τι άλλο θα γίνει στο Βελιγράδι τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς και πού θα γίνει η καλύτερη διασκέδαση. Ο καθένας θα πάει εκεί όπου τού αρέσει περισσότερο. Όμως, όλοι οι ξένοι τουρίστες εκφράζουν επαίνους για λοφγαρισαμό των πολιτών του Βελιγραδίου, για τη φιλοξενία τους και για την εύθυμη ατμόσφαιρα. «Στο Βελιγράδι μπορείτε να υποδεχθείτε το Νέο Έτος πολύ χαλαρά και ξένοιαστα, χωρίς να φορέσετε νέα και ωραία ρούχα, δε χρειάζεται να έχετε πολλά λεφτά στο πορτοφόλι σας και θα τα περάσετε θαυμάσια. Παντού ακούτε μουσική και τραγούδια, παντού το γέλιο και γλέντι.... Μην ξεχνάτε, όταν οι δείκτες στο ρολόι δείξουν τα μεσάνυχτα, να φιλήσετε τους πολίτες του Βελιγραδίου και όλους τους Σέρβους τρεις φορές στα μάγουλα, επειδή τέτοιο είναι το έθιμό τους (το νούμερο τρία συμβολίζει την Αγία Τριάδα και τρία δάχτυλα με τα οποία οι Σέρβοι κάνουν το σταυρό τους), κι έτσι μπορείτε να υπολογίσετε ότι θα είστε τυχεροί όλο το χρόνο»,- λένε οι ξένοι που επισκέπτωνται το Βελιγράδι την Πρωτοχρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου