Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Платне картице блокиране због хакера


Злоупотреба откривена на пумпама ОМВ
Виза картице проблематичне у чак 11 земаља зато што су за сада непознати хакери упали у систем Фото Д. Јевремовић
Неколико највећих банака у Србији, које код нас послују са становништвом, блокирало је јуче платне картице компаније Виза из, како су нагласиле, безбедносних и превентивних разлога. Проблем није само домаће природе. Картице су блокиране у чак 11 земаља зато што су за сада непознати хакери упали у систем ове финансијске организације и дошли у посед података помоћу којих могу да злоупотребе рачуне банкарских клијената. Иначе, злоупотреба је откривена на ОМВ бензинским пумпама.
Виза још није дала никакво детаљно обавештење ових догађаја сем да је утоку истрага „потенцијалног кршења безбедности”које може да угрози власнике Виза картица широм источне Европе.
Није познато је да ли су угрожене картице и других кућа: Маестро, Мастеркард, Америкен експрес, Дајнерс јер је било случајева да су поједини власници Дајнерса још пре недељу дана добили обавештење да им је картица блокирана. Односно, не зна се да ли је то део истог проблема.
У банкама једногласно објашњавају да је све то учињено из безбедносних разлога и да су блокиране само оне картице за које су од Виза система добили обавештење да постоји могућност злоупотребе. Сви они ће од банке добити нове картице без икакве накнаде о трошку банке.
Комерцијална банка саопштила је да је јуче искључила око 2.000 „виза” платних картица, због постојања опасности од злоупотребе тих средстава плаћања, а клијентима ће за неколико дана бити издати нове.
И у Уникредит банци потврђују да су блокирали један број платних картица. „Оне су блокиране искључиво из превентивних разлога, односно да би се спречиле евентуалне злоупотребе. Почетком следеће недеље све блокиране картице биће замењене новим о трошку банке, а у међувремену клијенти могу да подигну новац у нашим експозитурама.”
–Све банке у Европи,које су чланице Виза и Мастер кард картичарских система, па тако и банкеИнтеза,обавештене су да постоји могућност да је одређени број података о платним картицама компромитован. Банка није стихијски блокирала платне картице,онемогућавајући својим корисницима несметано коришћење средстава, већ је предузела све неопходне мере како би се циљаним деловањем заштитили корисници који су изложени ризику од потенцијалних непријатности и злоупотреба – наводе у овој банци.
Фолксбанка тренутно нема ниједан случај злоупотребе или компромитације картица својих клијената, тако да ниједна картица њихових клијената за сада није блокирана.
Мирослав Ребић, члан Извршног одбора Сосијете женерал банке, потврђује да су они од картичарских асоцијација добили информацију о нападу на базу података једног трговачког ланца, присутног у више држава централне и источне Европе (регион од Немачке до Турске) с преко 1.500 продајних места. За сада, није било злоупотреба по картицама њихових клијената.
И Рајфајзен банка је привремено блокирала одређени број платних картица за које постоји сумња да су потенцијално угрожене. Привремена блокада је учињена превентивно, како би се заштитила средства клијената на рачунима картица, док се не изврши њихова замена.
И у Хипо Алпе Адриа банци потврђује да су неке картице превентивно блокиране, а клијенти о томе обавештени. Израда нових картица је у току, за шта клијенти неће сносити никакве трошкове.
Ј. Рабреновић
објављено: 16.12.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου