Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΣΟΥΝΕ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ

ΒΙΝΤΕΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ – ΤΣΟΥΝΕ ΓΚΟΪΚΟΒΙΤΣ Εκτύπωση
17/12/2011
 Ο Predrag Gojković Cune ανήκει στη γενιά Σέρβων τραγουδιστών που έμαθαν να τραγουδάνε τα λαϊκά τραγούδια απευθείας στην πηγή τους – ακούγοντάς τα επί τόπου, δηλαδή στα χωριά ανά της Σερβίας, ακόμα και ανάμεσα σε Σέρβους που ζούσαν στο χώρο της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, ο Τσούνε Γκόικοβιτς διάλεξε τα καλύτερα και τα ωραιότερα απ’αυτά τα τραγούδια και τα ηχογράφησε σε πολυάριθμους δίσκους του.

Επίσης, ο Τσούνε Γκόικοβιτς εκτελεί τα παλιά σερβικά λαϊκά τραγούσια σε σειρά συναυλίων που δίνει κάθε χρόνο στη χώρα και στο εξωτερικό, μαζί με διάφορα λαογραφικά συγκροτήματα και ορχήστρες λαϊκής μουσικής. Είναι γνωστά τα τραγούδια του: «Μαύρα άλογα παίζουν στο λειβάδι», «Ας τραγουδήσουμε τα παλιά τραγούδια», «Η αγάπη πλήγωσε την καρδιά μου», «Αγαπητή μου, φτιάξε μου έναν καφέ», και άλλα πολλά.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Predrag Gojković Cune μαγεύει με τη φωνή του και με τα τραγούδια του τους ακροατές ήδη επί 50 χρόνια, διαδίδοντας έτσι όλη την ομορφιά της αυθεντικής και πηγαίας σερβικής λαϊκής μουσικής. Εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ, όπως εκείνα στο Βερολίνο και στο Μόντε Κάρλο. Επίσης τραγουδούσε σε πολλά στούντιο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στη Σερβία, και το ταλέντο του βρήκε την έκφρασή του ακόμα και στην εκτέλεση της ποπ και της τζαζ μουσικής. Στη μνήμη του φιλόμουσου κοινού του Βελιγραδίου σίγουρα θα παραμείνει η συναυλία την οποία έδωσε ο Τσούνε Γκοίκοβιτς μαζί με τον, επίσης γνωστό Σέρβο τραγουδιστή Mile Bogdanović, όταν το έτος 1980 οι δυο τους τραγουδούσαν, στην αίθουσα της Λέσχης των συνδικάτων, σχεδόν 18 ώρες, εκτελώντας περίπου 6 χιλιάδες διάφορα τραγούδια. Πρόκειται για ρεκόρ το οποίο δεν έχει σπάσει κανένας μέχρι σήμερα.

Τελειώνουμε το αφιέρωμα στον Τσούνε Γκόικοβιτς με τα ίδια λόγια τα οποία χρησιμοποιούνται στο μύθο για τον Ορφέα, τη φωνή του οποίου άκουγαν και απολάμβαναν όλοι τριγύρω του, και χαιρόταν που έχουν δίπλα τους έναν τόσο καλό τραγουδιστή με μια τόσο γλυκιά φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...