Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Крагујевац није само град аутомобила


После почетних потешкоћа, аутобуси „Вуловић транспорта” са погоном на природни гас сада крстаре друмовима широм Србије
Само ове године приватним градским превозницима у Београду испоручено је 49 возила Фото Б. Карталовић
Крагујевац – Недалеко од „Фијатове“ фабрике аутомобила, али без помпе и „медијске галаме“, у Крагујевцу се полако али сигурно рађа још једна индустрија „на четири точка“. Аутобуси предузећа „Вуловић транспорт“ са погоном на природни гас освојили су српско тржиште за непуне три године, а добар глас прочуо се и ван граница наше земље. Наредне године, како каже Зоран Вуловић, власник ове компаније, планирани су и први извозни послови.
– За наше аутобусе заинтересоване су превозничке фирме у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији, али и у Пољској. Већ учествујемо на тендерима који су расписани у Ријеци, Приједору и Скопљу, па, имајући у виду квалитет наших аутобуса, очекујемо да у 2012. постанемо и извозна фирма – каже Вуловић за наш лист.
После почетних потешкоћа, које прате сваку домаћу фирму у развоју, предузеће „Вуловић транспорт“ успело је да се наметне као један од најозбиљнијих произвођача нископодних градских аутобуса. Само ове године приватним градским превозницима у Београду испоручено је 49 возила, а у току је монтажа још двадесетак аутобуса у којима ће се од наредне године, осим становника престонице, возити и Новосађани.
– Прве аутобусе испоручили смо „Беобусу“, а онда смо добили поруџбине и других значајнијих београдских превозника као што су „Уна коп“, „БМБ Линеа“, ЦЛЦ, ЛДМ, „Ћурдић“, ГСП, „Ласта“... Осим нископодних, у понуди имамо и мање „миди“ аутобусе, дужине осам метара, а за наше тржиште спремамо и једно изненађење. Реч је о комуналном возилу за одношење смећа које, такође, покреће еколошко гориво – наглашава Вуловић.
Гасни аутобуси „Вуловић транспорта“ производ су дугогодишње сарадње овог приватног предузећа са белоруским МАЗ-ом. Гигант из Минска снабдева крагујевачку фабрику шкољкама, испод којих се налазе најквалитетнији мотори чувеног „Мерцедеса“ и америчке компаније „Каминс“. Обе верзије задовољавају европске стандарде „еуро 5“ и „еуро 6“.
– Није у питању само квалитет, већ и заштита животне средине. Штетни гасови су сведени на минимум, а уштеда у потрошњи горива иде чак до 50 одсто – објашњава наш саговорник.
Током претходне две године „Вуловић транспорт“ је искористио државне субвенције, а у овом предузећу се надају да ће Влада Србије и 2012. имати слуха за производњу еколошких аутобуса.
– То је био одличан потез, будући да су наши гасни аутобуси, захваљујући субвенцијама, имали 30 одсто нижу цену, а дизелаши су били јевтинији 20 одсто – наводи власник „Вуловић транспорта“.
Предузеће тренутно запошљава 130 радника, а због повећаног обима производње у току је конкурс за пријем још педесетак монтажера. За 2012. планирано је проширење капацитета, који сада омогућавају монтажу сто аутобуса годишње.
Бране Карталовић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες