Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Кафански дочек Нове године – педесет евра


Престонички ресторани изаћи ће 31. децембра пред госте са неограниченом храном – понегде и пићем – и обавезном живом музиком
Упркос скупљим аранжманима, неки скадарлијски ресторани већ су распродати (Фото Р. Крстинић)
Просечна цена дочека у градским ресторанима је 50 евра, а минимум који се за те паре добија је неограничена храна, жива музика и пиће добродошлице. Изузетак су скадарлијске кафане, где треба издвојити и до 7.500 динара.Aли, судећи по речима угоститеља који газдују локалима у боемској четврти, слободних столова је све мање, тим пре што су многе столице запоселе организоване туристичке екскурзије из региона.
Списак ђаконија које ће се 31. децембра наћи на менију престоничких ресторана је по обичају дугачак: речено новоговором, свуда је у игри „ол инклузив” варијанта – посне и мрсне ђаконије од закуске до десерта. Обиље урачунато у цену које чине хладна и топла предјела – сувомесната и „на кашику” – печење од свих врста меса, роштиљска јела, рибљи специјалитети, колачи, торте и још штошта кафеџије ће надокнадити наплаћивањем пића, изузев аперитива добродошлице – најчешће куваним вином или куваном ракијом – и шампањцем у поноћ који ће понегде бити послужен. Изузетак су поједини ресторани Угоститељског предузећа „Вишњица”, где је и неограничено пиће укључено у цену.
Просечна свота од око 50 евра колико кошта славље биће „на снази” не само у локалима „Вишњице”, већ и у другим познатим кафанама попут „Табора”, „Одмора”, „Шумица”... У нешто скупљој Скадарлији, неки ресторани попут „Два бела голуба” где је цена дочека била 6.000 динара, већ су распродати. У овом делу града, осим специјалитета справљених на традиционалан начин, и музички програм ће евоцирати дух старих времена, јер ће га чинити претежно староградски звук познатих оркестара попут „Шајке” и „Скадарлијских мераклија”. Кафеџије кажу да се листа резервација и за друге ресторане у Скадарској полако попуњава. То важи и за „Три шешира”, где је цена дочека 7.000 динара, и „Златан бокал”, за који треба издвојити 7.500 динара.
Кафане Угоститељског предузећа „Варош капија” неће уприличити организовано славље, али ће, са изузетком закупљеног „Сунца” и „Златног буренцета”, све радити нормално, уз редовне цене и понуду. Једино ће ресторан „Коларац” продужити радно време до раног јутра.
А коме после „најлуђе ноћи” остане снаге и за сутрадан, моћи ће да оде на репризу новогодишњег славља која ће углавном подразумевати и репризу понуде, само уз нижу цену – у просеку 30 евра.
Д. Буквић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου