Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

„Камионима” прети нестанак


Просечна старост радника у овој фабрици је 50 година, а младе не можемо да примимо јер смо фирма у реструктурирању, каже директор Ђорђе Несторовић
Неборбено теренско возило произведено у „Застава камиони”
Крагујевац – „Застава камиони“, трећа по величини фабрика некадашњих „Завода Црвена застава“, налази се на прекретници. Без стратешког партнера, овој фирми прети гашење, односно „биолошки нестанак“, како каже директор Ђорђе Несторовић. Предузеће, како је објаснио на јучерашњој конференцији за новинаре, може да спасе само приватизација, односно повезивање са иностраним произвођачем камиона. За такав аранжман, после одустајања италијанског „Ивека“, има све мање шанси.
– Просечна старост запослених је 50 година, а младе не можемо да примимо јер смо фирма у реструктурирању. О нама, заправо, одлучује Агенција за приватизацију, без чијег одобрења нисмо у ситуацију да вршимо нова запошљавања. Уколико ускоро не добијемо стратешког партнера, наша фабрика ће нестати. Овакав развој догађаја је све извеснији, будући да се „Ивеко“, иако власник 34 одсто капитала у „Камионима“, више не интересује за нас – изјавио је Несторовић.
У мору проблема с којима се ова фабрика суочава последњих година, прекид сарадње са кооперантима можда је и највећи. Уместо набавке по приступачним фабричким ценама, „Камиони“ су, објашњава Несторовић, принуђени да у малопродаји купују скупе резервне делове.
– Рекордне 1991. ми смо правили 7.000 камиона годишње, данас производимо свега 200. Прекид стандардне серијске производње оставио нас је без наших дугогодишњих коопераната, због чега све теже послујемо – навео је директор „Застава камиона“.
Од 2006. година, када је предузеће ушло у процес реструктурирања, „Камионе“ је кроз социјалне програме напустио велики број радника. У фирми је некада радило око 3.000 људи, данас нешто више од 700. Старост запослених и лоша кадровска структура нису, међутим, једини проблеми који муче ову фирму. Изостанак улагања у нову опрему нарушио је и преко потребни технолошки развој, па се производња у „Камионима“ данас одвија на застарелим машинама. Упркос томе, фабрика је на тржиште избацила ново возило.
– Реч је о НТВ теренском возилу, намењеном Војсци Србије. Овај наш производ, који је успешно прошао сва тестирања, може равноправно да се носи са сличним камионима у свету. Од Министарства одбране очекујемо да наредне године наручи први контингент од 30 возила, што би за нас био сигнал да имамо конкурентски производ. До сада смо, углавном, наилазили на неразумевање државних органа који су, уместо наших, куповали камионе иностраних произвођача – рекао је Несторовић.
Током јучерашњег сусрета с новинарима Несторовић је у више наврата потенцирао значај доласка страног партнера, без којег ће, како је нагласио, фирма која постоји 71 годину сасвим сигурно нестати са привредне мапе Србије.
– Ми смо предузеће сачували уз помоћ државе и субвенција, али ако не буде било инвестиција у нову опрему и младе људе, онда је прича готова – изјавио је директор „Застава камиона“.
Б. Карталовић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου