Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ČIŠĆENJE SNEGA I LEDA OBAVEZA SVIH GRAĐANA

.| Autor: E.P.K.

Povodom predstojećih snežnih padavina iz Sekretarijata za inspekcijske poslovepodsećaju da si građani i preduzetnici obavezni da uklanjaju sneg i led ispred objekata


BEOGRAD - Imajući u vidu najavljene snežne padavine, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju sva fizička lica, preduzetnike i pravna lica o njihovoj obavezi da uklanjaju sneg i led ispred svojih objekata.

Odlukom o komunalnom redu propisano je da je za uklanjanje snega i leda sa železničkih i autobuskih stanica, iz otvorenih tržnih centara, sajmova, sportskih objekata i sličnih prostora odgovorno pravno lice odnosno preduzetnik koji koristi ili održava navedenu površinu.

Istom odlukom propisano je da su za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalazi ispred stambene zgrade, ispred poslovnih zgrada i poslovnih prostora, ispred stambeno-poslovnih zgrada, objekata u izgradnji,  oko neizgrađenog građevinskog zemljišta i sa drugih saobraćajnih površina u javnom korišćenju  (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko zgrada ili između njih i sl.), odgovorna pravna i fizička lica koja ih koriste kao vlasnici, korisnici nepokretnosti, zakupci ili kao neposredni držaoci te nepokretnosti.

Za uklanjanje snega i leda oko montažnih objekata privremenog karaktera postavljenih na delu javne saobraćajne površine, u širini do pet metara oko objekta, odgovorno je lice kome je odobreno postavljanje tog objekta.

Investitori i izvođači radova odgovorni su za uklanjanje snega i leda sa trotoara i pešačkih staza koje se graniče sa površinama na kojima se izvode radovi.

Uklanjanje snega i leda sa površina vrši se tako da se ne zatrpavaju slivnici i da  sneg i led ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom.

Sa krova i drugih spoljnih delova zgrada koje se graniče sa javnom saobraćajnom površinom ili saobraćajnom površinom u javnom korišćenju, vlasnik odnosno korisnik zgrade dužan je da uklanja ledenice radi sprečavanja opasnosti za život i zdravlje ljudi i bezbednosti dobara i okoline.

– Pozivamo vlasnike, korisnike zemljišta i objekata, posebno stanica, tržnih centara, zdravstvenih i prosvetnih ustanova, banaka, trgovinskih i ugostiteljskih objekata, skupštine zgrada, stanare i druga lica na koje se obaveza odnosi da blagovremeno uklanjaju sneg i led. Komunalna inspekcija će intenzivno kontrolisati izvršavanje navedenih obaveza i preduzimati mere za koje je ovlašćena. Za nepostupanje po odredbama odluke propisane novčane kazne iznose od 50.000 do 1.000.000 dinara za  pravno lice, za odgovorno lice u privrednom društvu ili pravnom licu novčana kazna je od 2.500 do 75.000 dinara i za preduzetnika novčana kazna je od 5.000 do 250.000 dinara, rekao je Nebojša Tomić, zamenik gradskog sekretara za inspekcijske poslove.

Novčanom kaznom na licu mesta koju naplaćuje komunalni inspektor odnosno komunalni policajac u iznosu od 20.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik, a novčanom kaznom od 5.000 dinara fizičko lice.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....